Rattus – Khomeini-rock / Muotipunk

Kun sain Maho Neitsyt-artikkelisarjan päätökseen, jatkan sitten Rattuksella. Here we go again…

Rattus perustettiin Vilppulassa jo vuoden 1978 keväällä punkin ensimmäisen aallon jälkimainingeissa. The Stranglersin Rattus Norvegicus-levyn mukaan nimetty bändi soitteli pari vuotta treenikämppänsä suojissa ja teki joitakin keikkoja, ennen kuin julkaisi omakustanteena ensimmäisen singlensä vuonna 1980. Singlestä otettiin 200 kappaleen painos, “julkaisijana” oli Hilipili Records ja levyä myytiin pääosin bändin kavereille. Alkuperäiset kannet on kuulemma tehty lainatuilla lasten painolaitteilla ja kannet ovat yksilöllisiä, leimasimella isketyt tekstit muuttelivat hieman paikkojaan. Samaten piirrokset kansissa olivat hieman erilaiset.

Rattuksen ensisinglellä on kaksi biisiä: Khomeini-rock ja Muotipunk. Toisin kuin se runttaus mistä Rattus myöhemmin tuli tunnetuksi, on tällä singlellä suoraa ja yksinkertaista 77-punkkia. Hellyttävää, yksinkertaista ja menevää, mutta silti Rattuksen kuuloista. Sanoitukset Khomeini-rockissa ovat Tompan (basisti) tekemät, joka teki näitä vakavampia sanoituksia myöhemminkin. Vaikka käsiteltävä aihe eli Iranin sekava poliittinen tilanne 70- ja 80-lukujen taitteessa panttivankidraamoineen onkin melko vakava, ei Rattuksen lähestymistapa ole kuitenkaan hirveän ryppyotsainen vaan siihen on sisällytetty huumoriakin. Muotipunk on taas Jaken (kitaristi) sanoittama ja se onkin rennompi. Vaikka punk-liike oli tuolloin suhteellisen nuori, niin siitä löytyi jo kritisoitavaa. Rattus kritisoi nimenomaan punkin muuttumista muoti-ilmiöksi ja muotipunkkareita, jotka “tappelee kaupungin kaduilla”.

“Emme ole (en saanut selvää),
emme ole huijareita,
emme ole rahajätkiä”

Jep, näinhän sen pitää mennäkin.

MSL-studiossa Mika Sundqvistin ohjauksen alaisena äänitetty seiskatuumainen sisältää melko selkeät soundit, ainakin jos muihin sinä vuonna nauhoitettuihin punk-singleihin verrataan. Vuonna 1980 Suomessa kun julkaistiin melkoinen pino punk-seiskatuumaisia, joista suurinta osaa ei kovinkaan moni muista. Muistettaisiinko Rattuksenkaan single ellei bändi olisi myöhemmin saanut mainetta hardcorestaan? Vaikka sitä ei muistettaisikaan, olisi se siltikin keräilyharvinaisuus josta pyydetään tähtitieteellisiäkin summia nettihuutokaupoissa. Kirjoitushetkellä Huuto.netissä olisi satasen lähtöhinnalla ja viidenkympin korotuksella sekä hintavarauksella varustettu kappale. Ilmeisesti suurin summa, mikä tästä levystä on maksettu on ollut 3600 markkaa.

Itselläni on myös tämä levy hyllyssä seiskatuumaisena, muttei sentään alkuperäisenä. Saksalainen Höhnie teki tästä levystä 500 kappaleen uusintapainoksen vuonna 2008, ja tästä satsista näkyy edelleen olevan joitakin hajakappaleita myynnissä. Oma kopioni on varustettu numerolla 430. Tietenkin tähän uusintajulkaisuun liittyy omat probleemansa, kuten juurikin se ettei se ole alkuperäinen sekä kansia on ilmeisesti tehty vain yhdenlaiset. Mutta ei tästä sovi valittaa kun saa Rattusta seiskatuumaisena hyllyyn.

Aiheeseen liittyvää:
Tipi & Ministerit


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs1/0/chambers/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Vastaa