Rattus – Rajoitettu ydinsota

Vuosi 1982 oli monella tavalla merkityksellinen hardcoren historiassa. Moni hieno bändi sai silloin alkunsa, klassikkolevyjä julkaistiin (mm. Dischargen Hear Nothing, See Nothing, Say Nothing) ja myös Suomessa alkoi skene heräämään eloon. Eräs varhaisimmista alan levyistä Suomessa oli jo kolme punkimpaa pikkulevyä julkaisseen Rattuksen Rajoitettu Ydinsota-seiskatuumainen. Kyseinen julkaisu oli tärkeä paitsi hardcoren kentälle Suomessa (ja Brasiliassa, siellähän vannotaan Rattuksen nimeen) yleensä myös Rattukselle itselleen, sillä se merkitsi vilppulalaisten kohdalla bändin uran käännekohtaa.

Rattus oli muuttunut yllättävän totiseksi, joka oli seurausta sille mitä vilppulalaiset olivat tehneet omissa kodeissaan: levysoittimeen oli eksynyt aiempaa enemmän Dischargen, Disorderin (aaaagh!!) ja Minor Threatin levyjä. Musiikista oli riisuttu vielä edeltäneellä, Rattus on rautaa-ep:llä ollut hulivilimeininki ja ilme oli Rattukselle epätyypillisesti kylmä, uhkaava ja kolkko, aivan kuten Dischargella ja kumppaneilla. Sodan tragedia-biisin alussa onkin käytetty samanlaista pommitusta simuloivaa, ihan soittimilla tehtyä ääntä kuin Dischargen Why?-eepeen alussa. Jake kurittaa ääntään enemmän kuin aiemmin, mutta ei pelkästään huuda vaan välillä venyttääkin ääntään persoonallisesti. Sanoitukset ovat kuin suomennoksia Dischargen vastaavista, ydinsodan ja siviilien pommittamisen teemoja myöten. Sanoituksien pituuden suhteen mennään kuitenkin Dischargen huutoja kimurantimmaksi eikä sanoitusten määrää ole lähdetty karsimaan. Kolme biisiä neljästä käsittelee ydinsotaa ja siitä aiheutuvaa maailmanloppua sekä keskitytään kritisoimaan voimakkaasti silloista jenkkilän presidenttiä, Ronald Reagania josta Discharge ei taas kovin montaa biisiä tainnut kirjoittaa. Viimeisessä biisissä taas kritisoidaan fasismin muuttumista muodiksi, mikä oli punk-skenellekin melko ajankohtainen aihe tuohon aikaan.

“Vielä kehdataan sanoa että ydinaseet turvaavat miesten, naisten ja lasten elämän.”

Rattus oli yksinkertaistanut musiikkiaan ja valinnut tietyn suunnan. Samalla se oli toisaalta “rajoittanut” omaa ulosantiaan, ollen lähes täydellinen vastakohta Fucking Discolle. Mutta kansainvälisestä näkökulmasta Rattuksella meni paremmin kuin aiemmin. Rajoitettu ydinsota julkaistiinkin myös Brasiliassa (jossa se taisi päätyä Max Cavaleran hyppysiin) ja Ranskassa. Tästä levystä onkin olemassa muutama painos erilaisilla kansilla (suomalainen versio on sitten inhottavan mustavalkoinen, aivan kuten tiedätte-kyllä-millä-bändillä) ja sitä onkin silloin tällöin huutokaupoissa saatavilla, mutta ihan pikkuhinnalla ei näitä kyllä saa. Helpommalla pääsee jos hankkii Pokon julkaiseman Levytykset 1981-84-kiekon.

Aiheeseen liittyvää:
Khomeini-rock / Muotipunk
Fucking Disco
Rattus on rautaa


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs1/0/chambers/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Vastaa