Rattus – Wc räjähtää

No nyt aletaan puhumaan Rattuksen kohdalla legendaarisista levytyksistä! Kun Poko julkaisi vuonna 1983 mini-LP WC räjähtää oli Rattus ehtinyt vakiinnuttaa asemansa yhtenä suomalaisen hardcoren kärkinimistä. Nimenomaan WC räjähtää oli se ensimmäinen Rattuksen levy, jonka kuulin ja jonka nimi jäi mieleen. Muistan, että Hämeenlinnan Hätilän kaupunginosassa on eräs huvimaja, joka on sotkettu erilaisilla kirjoituksilla. Yksi oli “Rattus on rautaa” ja siitäpä haltioituneena taisin heittää “WC RÄJÄHTÄÄ!”-huudon ilmoille.

Aivan kuin edellisellä Rajoitettu ydinsota-eepeellään kireäksi muuttunut Rattus olisi riipaissut tukevat kännit ja vääntänyt mojovan, apokalyptiselta tuoksahtavan tortun seuraavana aamuna krapuloissaan. Ainakin tuntuu siltä että Rattus olisi löytänyt uudestaan sen hulivili-vaihteen, joka hävisi jonnekin Rattus on Rautaa-levyn jälkeen. Meno on kyllä yhtä yksinkertaista, ellei jopa yksinkertaisempaa kuin Rajoitetulla ydinsodalla. Vaikka meno olisikin simppeliä, niin Rattus ei ole tässä vaiheessa yhtä tummasävyinen. Sanoitukset eivät ole hulluttelua, mutta ne eivät ole yhtä Discharge-vaikutteiset kuin aiemmin, sillä tuskinpa levyn nimikään olisi WC räjähtää. Levyllä on monta hittibiisiä, varsinkin alkupuolella. Miks haluut tapella, Hyvä Suomi, Rumia ruumiita, Järjetöntä vihaa, WC räjähtää… Näiden hittien lisäksi levylle on laitettu myös uusi, nopeutettu versio ensimmäisen sinkun B-puolen biisistä Muotipunk.

Kansi on oma lukunsa. Sen piirsi tuolloin tuntematon amerikkalainen, Septic Death-nimisessä hardcorebändissä vaikuttava nuori Brian Schroeder alias Pushead. Kannessa kaksi Pusheadille tyypillistä mutanttipääkalloa puskee ulos vessanpöntöstä, joka levittää ydinlaskeumaa ja tuhoa ympärilleen pahemmin kuin Piparnakkeli krapula-aamuna. Mies oli ainakin tuolloin vaatimaton, sillä palkkioksi hän pyysi vain kahdeksan (8) kappaletta levyä.  Nythän voi vaan haaveilla siitä että Pushead  edes pieraisisi sen henkilön suuntaan joka antaisi hänelle kansitaiteesta vastineeksi jopa isomman määrän levyjä.

Voisi kuvitella että pelkästään Pusheadin fanit ovat haalineet levyä kohtuulliset määrät. Sama juttu on myös punkkareiden kohdalla, sillä tästä levystä ollaan valmis maksamaan kovia hintoja. Sitä ei toisaalta näe myynnissäkään kovin usein, kertoo siitä että sen omistavat haluavat myös pitää levyn omistuksessaan. On sitten aivan toinen juttu, kuinka moni näistä levyistä enää on Suomessa. Enpä moiti heitä.

Aiheeseen liittyvää:
Khomeini-rock / Muotipunk
Fucking Disco
Rattus on rautaa
Rajoitettu ydinsota


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs1/0/chambers/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Vastaa