Dir en grey – Kodou & Saku

Nakki napsahti. Eräs j-rockiin hurahtanut kaverini nakitti minut katsomaan pari Dir en greyn promovideota: Kodoun ja Sakun. Tätä nykyä Dir en grey on tunnetuimpia alternative metallia (parempaa määritelmää en keksinyt, ja j-rock –määritelmän koen itse musiikkia kuvatessa turhaksi, vaikka en tiedä onko alternative metal sen parempi määritelmä) soittava japanilaisbändi kotimaassaan että sen ulkopuolella. Itse en ole yhtyeeseen kunnolla tutustunut (Marrow of a Bone ei tainnut olla paras paikka aloittaa?), vaikka omassa tuttavapiirissäni onkin DEG-faneja, esimerkiksi avovaimoni, joka varmisti että tämä tehtävä tulee suoritetuksi.

Molemmat biisit ovat vuoden 2004 Withering to Death –albumilta. Levyä voidaan pitää bändin läpimurtona, sillä sen kautta bändi sai ensimmäiset viralliset levyjulkaisunsa kotimaansa ulkopuolella ja jopa listasijoituksensa… Suomessa. Mutta kun biisejä kuuntelee ja niiden videoita katsoo, niin vaikuttaa siltä kuin ne olisi täysin eri levyiltä repäistyt. Vastakohdat täydentävät tosiaan, kuten joskus on sanottu. Kodou sisältää jopa hittipotentiaalia. Näennäisen raskaan riffittelyn tukena biisissä on kiva kiipparimelodia, jonka ansiosta biisi on oikein helposti lähestyttävä. Saku taas lähentelee jo äärimmäisempiä metallin ilmenemismuotoja, tai paremminkin pohjoisamerikkalaista metalcorea. Jo biisinkirjoituksen osalta molemmat biisit toimivat, mutta bändin vokalistin Kyon tulkinnat tuovat biiseihin omaa lisäväriään. Mies vaihtelee tyyliään mörinästä puhtaaseen, korkeampaan lauluun.

Molemmat videot ovat tunnelmiltaan ahdistuneita, kuoleman täyttämiä ja väkivaltaisia. Väkivalta vaan ilmenee niissä eri tavoin. Kodoussa raaka ja tolkuton veriteko on tosin veretön, mutta se shokeeraa hirttämisellä. Sakussa taas hemmo elelee ahdistavassa betonimurjussa kuolleen perheensä kanssa ja on kuin mitään ei olisi tapahtunut, vaikka itse perheensä päästi päiviltä. Välillä perhe syö tyytyväisenä päivällistä, mutta liika dirujen kuuntelu saa pojan löytämään synkän puolensa. Molemmissa videoissa shokeerataan kuolemalla, mutta Sakussa taas mässäillään bändin raflaavalla ulkonäölläkin, edustihan bändi tuolloin vielä visual keitä. Kodoussa bändi on toki pukeutunut hyvin, mutta raflaavimmasta tyylistä ehdittiin jo luopua. Ei näitä sensuroimattomana tulla näkemään musiikkikanavien iltapäiväsoitossa.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs1/0/chambers/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Vastaa