S.O.D. – Speak Swedish or Die

sod_speadKirjoitan jälleen S.O.D.:sta. En tosin vieläkään siitä amerikkalaisesta bändistä vaan siitä ruotsalaisesta, jonka nimi tulee sanoista “Sound of Disaster”. Toisin kuin amerikkalaiset, niin ruotsalaiset pääsivät kuin pääsivätkin tekemään toistakin levytystään vielä saman vuosikymmenen puolella.

 

Ruotsin S.O.D. oli havahtunut siihen, että suuren meren toisella puolella oli New York-niminen pieni kyläpahanen, jossa soitti myös toinen S.O.D.-nimeä kantava yhtye. Ihmekös tuo, kun jenkit pitivät itsestään sen verran meteliä, mutta ruotsalaisista nykiläiset taisivat edelleen olla autuaan tietämättömiä. Eipä se heitä tuntunut haittaavankaan, sillä amerikkalaiset laittoivat pillit pussiin siltä erää. Mutta ruotsalaiset ryhtyivät vastaiskuun v*ttuilemalla päin näköä nimeämällä kakkoslevynsä Amerikan S.O.D:ta mukaillen Speak Swedish or Die:ksi.

Ihan kuin S.O.D. olisi kirkastanut (kiljua!) soundiaan, muttei paljoa. Voi olla, että debyytti kuulosti rosoisemmalta kuin se oikeasti olikaan vinyylisoittimeni takia, mutta en nyt tarkoita että Speak Swedish or Die olisi herkkää tunnelmointia vieläkään. Muihin aikakautensa bändeihin nähden S.O.D. oli edelleen nopea ja raaka. Narulle oli tarttunut kuusi biisiä sitä samanlaista mättämistä kuin aiemminkin, vaikka Speak Swedish or Die kuulostaa itse asiassa jopa hieman paremmalta kuin edeltäjänsä.

Vaikka levy nauhoitettiin jo vuonna 1986 bändin nimettömän debyytin (1985) suoraksi seuraajaksi, niin tämä seiskatuumainen julkaistiin Really Fastin toimesta vasta vuonna 1990, bändin jo hajottua. Tätä ennen myös bändin vokalisti Göran Lind oli ehtinyt viettää runsaasti aikaa Etelä-Afrikassa (jossa vielä harjoitettiin apartheid-politiikkaa) ja oli itse asiassa kasannut uuden S.O.D:n paikallisista jannuista. Tämän ryhmittymän tuotoksia en sitten ole kuullut, mutta ne kuulemma häviävät tälle vanhemmalle materiaalille. Toisin kuin debyytistä, niin tästä levystä ei tietääkseni ole liikkeellä juurikaan bootleggejakaan. Vai onko?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs1/0/chambers/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

2 vastausta artikkeliin ”S.O.D. – Speak Swedish or Die

Vastaa