Septemberwolf -haastattelu

Lahdessa perustettu, entisistä Mustan Kuun Lapset –miehistä muodostuva Septemberwolf ei liene kovinkaan tuttu kovinkaan monelle. Septemberwolfin musiikkia on voitu kuunnella bändin oman Myspace-sivun lisäksi jo kalifornialaisen 272 Recordsin julkaisemalla Kill City Vol. 25 –kokoelmalla. Yhtyeen taannoista keikkaa Fitconen ja Necropsyn kanssa on arvostellut suomalainen Heli Valkama, mutta tuokin arvio on julkaistu italialaisella Holy Metal –sivustolla. Suomalaiset eivät bändiä siis juurikaan tunne, joitakin eräänä tiistai-iltana On the Rocksiin eksyneitä heviperttejä ja satunnaisia Mustan Kuun Lapset –faneja lukuun ottamatta. Piparnakkelin Pandaluola tekee uuden aluevaltauksen julkaisemalla tämän haastattelun, joka toteutettiin lokakuun puolivälin paikkeilla sähköpostin välityksellä. Toivottavasti tällä haastattelulla on jotain muutosta tilanteeseen, ja Septemberwolf saavuttaa hieman enemmän näkyvyyttä. Kysymyksiin vastaili kitaristikurluttaja Pete Lehtinen, ja kuvat nappasi Marco Manzi.

Keitä yhtyeessä vaikuttaa? Ja kuka tämä (Jari) Turja on? Mistä tyyppi löytyi?

Septemberwolfissa soittaa itseni lisäksi myös toinen Mustan Kuun Lapset -yhtyeestä tuttu mies, eli rumpali Mikko Hautala. Itse toimin MKL:ssä kitaristilaulajan tehtävissä ja sama toimenkuva jatkuu nyt myös Septemberwolfissa. Suurin ero entiseen on kitaroiden vähentyminen yhteen ja esityskielen vaihtuminen englanniksi. Yhdellä kitaralla pärjääminen on uusi haaste, koska MKL:n kappaleet tehtiin alusta alkaen kahdelle kitaralle. Uuden bändin myötä oli halu laittaa asetelmat kokonaan uusiksi aina biisin rakentamisesta lähtien.
Jari Turja löytyi duunin kautta, työkaveri siis. Mies on itse asiassa kitaristi, mutta kun kerroin etsiväni basistia Jari innostui lähtemään messiin. Eipä tuo bassonsoiton opettelu tainnut olla suurikaan haaste vuosia progea ja death metallia soittaneelle tiluttajalle.

(C) Marco ManziValaisisitko Septemberwolfin syntyhistoriaa?

MKL:n lopetettua toimintansa 2007 meni lähes pari vuotta ilman minkäänlaista yhteisprokkista entisten MKL:n jäsenten kesken. Kaitsu (Hanninen, basso) liittyi Inferiaan, ja Tamminen sekä Hautala tekivät kukin mitäkin. Itse kasasin akustisen bändin nimeltä Talvenranta. Kyseessä oli jo Morfiinisiivet -kappaleen äänityksistä alkanut yhteisprojekti Antti Lautalan (Varjo, Silent Scream) ja Jukka Malisen (MKL:n sessioviulisti) kanssa johon liittyi vielä toiseksi kitaristiksi vanha frendi Heikki Piipari (Hydromeda). Projekti poiki pari demoa – tehtiinpä MKL:n Suruntuojastakin akustinen versio – mutta kuivui kokoon levy-yhtiöiden bändiä kohtaan osoittaman ”kiitos, mutta ei kiitos” -asenteen vuoksi. Toisin sanoen ilman diiliä ei ollut mielenkiintoa jatkaa.

Hautalan kanssa oltiin taas aloiteltu kesällä 2009 soittamaan yhdessä, joten Talvenrannan jäätyä intoa alkoi kasautua uuden bändin perustamiseen. Jarin lähdettyä mukaan homma ikään kuin ”virallistui”. Tamminenkin oli hetken jameissa mukana, mutta loppuvuodesta 2009 päätettiin kumminkin jatkaa triona.

(C) Marco ManziMistä tuli kipinä tämmöisen primitiivisemmän materiaalin tekemiseen? Onhan Septemberwolf melko erilaista jo MKL:ään verrattuna, saati sitten Talvenrantaan.

Koko homman lähtökohtana oli alkaa tuottamaan uuden bändin myötä erilaista tavaraa kuin mitä MKL:n kanssa tehtiin. Hautala ja minä ollaan kumpikin kovia hard rock -diggareita (Motörhead, Peer Günt, kasarihevi…) ja Jarillekin moinen ilmeisesti maistuu, niin aika luonnostaan tuollaista alkoi syntymään. Ja kun vielä death metallista nimenomaan se 90-luvun alun kama uppoaa parhaiten niin tyylisuunta löytyi helposti. Ihan tietoisesti jätettiin MKL:lle tyypilliset kauniinhaikeat melodiat, akustiset kitarat ja crossover-meininki pois. Nythän musiikin teko jakautuu melko tasaisesti Jarin ja mun kesken, niin toki uusi tekijäkin tuo mukanaan uudet mausteet. Ehkä lopputuloksessa olisi enemmän MuKuLoita kuultavissa jos mä tekisin edelleen lähes kaiken materiaalin. Jarin panos pitää mutkin ruodussa. Death ´n´Roll on homman nimi.

Kuten sanoit, niin jäsenistänne kaksi on soittanut Mustan Kuun Lapsissa. Onko teillä mitään pelkoa siitä, että Septemberwolf kuitenkin leimattaisiin MKL:n suoraksi jatkeeksi heti alkuunsa pelkästään tuon taustan vuoksi?

Ei. Ja jos aluksi leimattaisiinkin niin ehkä se on enempi eduksi; erotuttaisiin ainakin hieman kaikista lukuisista muista uusista yhtyeistä mitkä koko ajan yrittävät päästä esille. Uskoisin että Septemberwolfin musiikki eroaa tarpeeksi MKL:sta, joten suorasta jatkeesta ei voi puhua. Ja ainakin parin jo heitetyn keikan perusteella voin sanoa, että MKL:n biisien esittäminen uuden rytkeen seassa on koettu hyväksi vedoksi. Uutta materiaalia kun ei moni tunne niin joku Sodoman Ilmestys herättää jengiä ihan eri tavalla. Ainakin näin aluksi pidetään varmaan juuri tuo edellä mainittu ralli mukana keikkasetissä.

(C) Marco ManziSodoman Ilmestys onkin hyvä biisi, mutta mitä muita MKL-biisejä on ollut ohjelmistossa? Entä onko mukana ollut muiden bändien biisejä?

Sodoman lisäksi on soitettu Kauniinhauta –levyltä (2003) vähemmälle huomiolle jäänyttä kappaletta Ruoska. Mutta todennäköisesti uuden materiaalin lisääntyessä jää Ruoska pois kuvioista ja Sodomakin menee ehkä encoreksi. Muiden artistien tuotantoa ei olla esitetty. Ei toi covereiden soitto ole koskaan tuntunut omalta jutulta. Jari sen sijaan treeneissä kitaran varteen päästyään lähtee heti veivaamaan metallin historiaa läpi. Kaipa toisten kappaleiden opetteluun pitää into lähteä sisältä päin?

Montako keikkaa teillä on ollut? Onko nyt tulossa sellaisia, ja onko niiden saaminen ollut helppoa vai vaikeaa?

Yllättävän vaikeaa. Pari keikkaa on saatu ja nekin kavereiden kautta. Meillä ei MKL:n vuosilta hirveästi kontakteja keikkajärkkäreihin kertynyt; MKL kun ei mikään varsinainen livebändi ollut ja yleensä keikat hoituivat niin, että meitä pyydettiin soittamaan. Ja monesti kieltäydyttiin, esimerkiksi vuosina 2003-2006 ei soitettu yhtään keikkaa! Ei vaan napannut. Nyt on asetelma kääntynyt toisinpäin, eli me yritetään keikkoja saada, mutta melko nihkeästi niitä on tähän mennessä onnistuttu haalimaan. Hinkua lavalle kyllä löytyisi. Seuraava sovittu keikka on Helsingissä Heavy Cornerissa Noumenan lämmittelijänä 27.11.

Myspacessa näkyi olevan joitakin satunnaisia biisejä. Ovatko nämä vain treenikämppädemoja? Onko mitään ”ammattimaisempaa” demoa suunnitteilla?

Tällä hetkellä ei olla vielä studion varauksesta juurikaan puhuttu vaan yritetään toistaiseksi pärjätä noilla treenikämppä-äänityksillä. Kyllä ne ainakin suuntaa antavat vaikka eivät niin priimaa saundien osalta olekaan. Lähinnä niiden on tarkoitus valottaa uuden bändin tyyliä, ja ehkäpä herättää keikkajärjestäjien sekä levy-yhtiöiden mielenkiintoa yhtyettä kohtaan. Ja saatiinhan me yksi ”tallinauha” jopa Hollywoodiin asti, eli 272 Recordsin Kill City -kokoelmalle. Ei huonommin tunnissa tehdylle hengentuotteelle.

(C) Marco ManziMillainen vastaanotto on ollut tähän mennessä, niin keikkojen kuin biisienkin osalta?

Hirveästi ei olla vielä palautetta saatu. Yksi keikka-arvio löytyy Myspace-sivuiltamme, ja     se on ainakin ihan positiivista luettavaa. Ja kavereiden kommentit nyt ei ole ikinä    mitenkään objektiivisia joten ne on oma    lukunsa.  Mutta jahka hieman saadaan enempi nimeä eetteriin alkaa varmaan palautelaatikkokin täyttymään. Olisi tietty hienoa että palaute on joko puolesta  tai vastaan, sellainen munaton ”ihan kiva” -mutina ei anna sen enempää kipinöitä bändille kuin muillekaan aiheesta kiinnostuneille. Että tappouhkauksia ja pikkupöksyjä vaan tulemaan…

Näin kauniiksi lopuksi: mitä suunnitelmia teillä on lähitulevaisuuden varalle?

Biisien tekoa ja toivottavasti myös keikkoja tasaiseen tahtiin. Eiköhän jossain vaiheessa mennä studioonkin muutama ralli polkaisemaan. Kiitos haastattelusta ja kaikki Heavy Corneriin 27.11. Septemberwolfia ihmettelemään!

Septemberwolf @ Myspace


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs1/0/chambers/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Vastaa