Jaclyn Bond – The 100 Best and Absolute Greatest Heavy Metal Albums in the World, Ever

Vappuna (onpas siitä jo aikaa!) tuli saunottua ja kaljoiteltua Haudanusvan kanssa. Siinä sivussa tuli vilkaistua yhtä kirjaa, jonka tyyppi oli kirjastosta lainannut. Jaclyn Bond-niminen toimittaja oli ottanut (monien muiden tavoin) asiakseen listata metallilevyjä ja julkaista listansa The 100 Best and Absolute Greatest Heavy Metal Albums in the World, Ever-nimellä. Nimensä mukaisesti nimihirviöön on listattu sata metallialbumia, joiden relevanttiudesta voidaan tosin olla montaa mieltä.

Näihin yksittäisten toimittajien koostamiin listoihin kätkeytyy aina vaara. Koska ne perustuvat yksittäiseen mielipiteeseen, niin ne kertovat enemmän koostajansa musiikkimausta kuin mistään muusta. Ja jollakin logiikallahan nämäkin sata albumia listalla ovat. Makuasioista ei parane kiistellä, mutta Bondin maun mukaan tämä lista on mitä todennäköisimmin koostettu. Kannattaisi myös varoa millä nimellä kirjansa nimeää, sillä jokuhan voisi luulla sitä viralliseksi totuudeksi. Suhtaudun skeptisesti kirjan nimeen jo siksi koska siinä esiintyy ever-sana. Sitä paitsi maailmassa julkaistaan vuosittain tuhansia metallilevyjä, joiden kaikkien kuuleminen on käytännössä mahdotonta.

Jokaiselle albumille on omistettu aukeama kirjasta kansikuvineen ja biisilistoineen. Superlatiiveja ei säästellä, kun Bond kertoo levyistä lyhyesti ja laittaa jotain pieniä faktojakin sekaan. Listalla on kymmenittäin kestosuosikkeja, jotka ovat lähes jokaisella tämänkaltaisella listalla. Iron Maiden, Metallica, Black Sabbath… Osa levyistä on ihan oikeutetusti mukana, mutta joidenkin kohdalla logiikka hieman mättää. En esimerkiksi täysin ymmärrä Mayhemin De Mysteriis Dom Sathanasin korvaamista Wolf’s Lair Abyssilla (joka on siis ep). Joitakin levyjä en tosin olisi laittanut listalle ollenkaan, esimerkiksi Lamb of Godia en miellä ihan näin tärkeäksi bändiksi… tai erikoismaininnan saanutta Job for a Cowboyta.

Oma makuni eroaa Bondin vastaavasta jonkin verran – se nyt on selvää – mutta listalta puuttuu kiistattomiksi klassikoiksi laskettuja levyjä. Mihin esimerkiksi jäi Celtic Frost? Ja onko Bondin arvostelukyky pettänyt pahemman kerran, kun Slayerilta ei ole listattu Reign in Bloodia, mutta God Hates Us All on? Lisäksi kirja tuntuu olevan koostettu turhan varovaisesti. Darkthronesta ei löydy edes mainintaa kirjan lopussa olevasta erikoismaininnat-listasta, saati sitten Burzumista, vaikka näiden bändien merkitystä metallin kehittymiselle ei voida vähätellä. Jos nyt laitan foliohatun päähäni niin voisin selittää Burzumin puutosta Varg Vikernesin poliittisilla mielipiteillä, joiden takia ehkä De Mysteriis Dom Sathanaskin jäi pois, johtuen Vikernesin panoksesta levyllä.

Lista on hajuton, yllätyksetön, ehkä jopa liian amerikkalainen (listalla on Black Label Societyn Hangover Music Vol. 6) eikä tarjoa sellaiselle ihmiselle mitään uutta, joka on tottunut näkemään kaikenlaisia listauksia aiheesta. Kyllä tämän listan selaaminen tarjosi silti viihdettä ainakin yhdeksi illaksi, sillä tämän kirjan mainitsemat (tai mainitsematta jättämät) albumit herättivät kyllä ihan kohtuullisesti keskustelua.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs1/0/chambers/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

4 vastausta artikkeliin ”Jaclyn Bond – The 100 Best and Absolute Greatest Heavy Metal Albums in the World, Ever

    • Onhan tämmöisten listojen selaaminen käypää ajankulua, mutta en minä ainakaan kirjahyllyäni näillä täyttäisi. Tosin jos tuollainen Nikulan väsäämä ”metallitotuus”-kirja joskus ilmestyisi, niin todennäköisesti lähtisin vaivaamaan kirjastontätejä asian tiimoilta ja kirjoittaisin siitä juttua.

  1. Joskus kirjastossa tai kirjakaupassa selasin läpi. Leuka loksahti kyllä auki muun muassa ton Slayerin kohdalla. En oikein näe tällaisilla kirjoilla mitään funktioo; nettikin on kuitenkin täynnä mitä moninaisempia ’10 kadotettua helmeä’ yms. blogeja ja vieläpä huomattavasti paremmin perusteluin.

Vastaa