Amebix – The Complete Demos

Tämä on niitä levyjä, jonka kuuntelu edellyttää kyseessä olevan yhtyeen fanittamista. Onneksi satun olemaan Amebixin fani, joten pidin itseni siis sopivana kuuntelemaan tämän crust-pioneerikoplan demokokoelman. Tämä bootleggina julkaistu kokoelma sisältää demobiisejä vuosilta 1978-1986, eli lähes koko siltä ajalta kuin bändi oli alunperin kasassa. Kokoelma ei käytännössä sisällä paljoakaan uutta, sillä suurin osa biiseistä on jo julkaistu jossakin muualla.

Amebixin perustivat vuonna 1978 Devonissa Millerin veljekset ja pari heidän kaveriaan, näiden ollessa vielä koulussa. Punkin syntyminen teki vaikutuksen myös näihin jätkiin, joten olihan heidänkin laitettava bändi pystyyn. Aluksi bändi käytti ironista The Band With No Name-nimeä, mutta kun bändin musiikkia julkaistiin Crassin julkaiseman ensimmäisellä Bullshit Detector-kokoelmalla vuonna 1980, niin nimeksi oli vakiintunut jo Amebix. Amebix oli jo edellisenä vuonna nauhoittanut viiden biisin demon, joilla olivat biisit Amebix, ‘77 Faded Heaven, University Challenged, Rabies sekä Disco Slags. Vain University Challenged oli Bullshit Detectorilla, muut ovat vain olleet demolla ja tämänkaltaisilla kokoelmilla. On varmaan helppo arvata että demon äänenlaatu on vähintäänkin tuhnuinen eikä Amebix ole ollenkaan sellaista mitä se oli jo muutamaa vuotta myöhemmin. Joitakin näistä biiseistä olisi ihan mielellään kuunnellut parempinakin versioina, mutta onneksi osa näistä jäi arkistoihin pölyttymään. Lähes vartin mittaista Disco Slagsia on tuskastuttavaa kuunnella. Bändillä tuntuu olleen hauskaa tätä demoa tehdessään.

Seuraavina vuosina Amebixin elämä oli vähintään sekavaa ja paskaista, sen enempää en bändin vaiheista tässä kerro. Seuraavat biisit ovat jo vuodelta 1985 ja ne ovat jo samana vuonna ilmestyneen Arise!-levyn demoja. Tässä ovat Largactyl ja Spoils of Victory, jotka eivät juurikaan eroa levylle päätyneistä versioista, ovatpahan vain vähän raaempia. Sitten tulee Right to Ride ja Beyond the Sun jotka on nauhoitettu jossain välissä Arise!:n jälkeen. Ne antavat osviittaa siitä kehityssuunnasta mihin Amebix sitten meni Monolithilla, mutta ovat ehkä vielä enemmän heavy/speed metal-henkisiä. Ne jäivät sitten kokonaan julkaisematta, mutta niitä on sittemmin saanut muuta kautta. Esimerkiksi Arise!:n uusintapainoksen mukana tulee bonuksena nuo biisit.

Näiden jälkeen tulee demobiisejä, joiden lopulliset (ja paremmat) versiot päätyivät lopulta Monolithille (1987). Tässä ovat siis I.C.B.M, The Power Remains, Chain Reaction sekä Last Will and Testament. Yllätyin kun tajusin kuulleeni biisit aiemmin, ne nimittäin olivat vuonna 1993 julkaistulla The Power Remains-kokoelmalla. Itselleni tuo kokoelma oli ensikosketus Amebixiin eli ei todellakaan se parhain mahdollinen aloituspiste. Näihin biiseihin pätee lähes sama kuin noihin Arise!:n demoihin. Soundit vaan ovat näillä biiseillä täysin erilaiset kuin mitä levyllä, Arise!-demoista pystyi sentään yhdistämään ne biisit Arise!:een.

Paketin päättää liveversiot The Darkest Hour- ja Chain Reaction-biiseistä. Nämäkään biisit eivät tee poikkeusta koko kokoelman primitiivisille soundeille, jotka ovat luonnollisesti olleet muutenkin vähän vaihtelevat. Tämä kokoelma voi osoittautua liian monelle liian hapokkaaksi, sillä tätä ei tosiaankaan voi suositella muille kuin Amebixin faneille. Saatavuus on sitten täysin eri asia, sitä kun ei taida edes olla…


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs1/0/chambers/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Vastaa