Raappana – Maapallo

Raappanasta kyllä kuuluu aina silloin tällöin, mutta lähinnä muiden artistien levyillä. Äijän pappamainen ääni erottuu jokaiselta levyltä, millä sitä vaan voidaan kuulla. Tosin Raappanan omia levyjä kuullaan mielestäni valitettavan harvoin, sillä Päivä on nuori –debyytistäkin kului kolme vuotta, ennen kuin kakkosalbumi Maapallo iskeytyi puoteihin.

Raappanan ääni oli jotain sellaista, mitä en Päivä on nuori –albumia kuunnellessani meinannut millään kestää. Sen vuoksi en päässyt debyyttiin aluksi sisälle, mutta sitä ongelmaa ei ole enää Maapallon kohdalla. Pääsin siis keskittymään itse biiseihin, joita onkin sitten jo neljätoista. Runsaasti kuunneltavaa siis…

Maapallon reggae on letkeää ja pirteää, mutta samalla hieman onttoa. Albumin avaavan nimikkoraidan ja Karu totuus –singlen välillä ei ole ensimmäistäkään kappaletta, joka pärisisi oikein kunnolla. Karu totuus pöhisee, mutta muuten hitit loistavat poissaolollaan. Mutsibiisi ei ole ehkä biisinä kovin kummoinen, ehkä jopa muistuttaa liikaa debyytin nimikappaletta. Mutsibiisin sanoma erottuu, varmaan kävikin jo selväksi mistä tämän korninkuuloinen biisi kertoo? Diggasin debyytistä nimenomaan siksi, että siellä oli joitakin oikeasti hyviä ja toisistaan erottuvia biisejä. Onko Maapallo pyöreä vai litteä? Tässä tapauksessa se lienee hieman liian tasainen.

Pääosin Raappana on omillaan, sillä ensimmäiset yhdeksän biisiä käydään läpi ilman vierailijoiden apua, joita ei muutenkaan ole kuin kolme (Jukka Poika, Puppa J & Stepa) yhtä monessa biisissä. Luotu ajamaan –biisissä fiittaa Jukka Poika, joka laukoo jo jostain tutun “tullaan, tullaan, rullaan rullaan” –laininsa. Toistaako Jukka Poika itseään, kun hän lausui nuo sanat jo Kapteeni Ä-nen Parhaat –albumilla (2002), vai meneekö tämä polkemishomma taidokkaaksi omiin tekemisiin viittaamiseksi?

Ehkä Raappanan olisi kuitenkin kannattanut julkaista kakkoslevynsä aikaisemmin. Nyt tuntuu siltä, että Raappana olisi tarkoituksella pantannut biisejä, että niitä olisi albumia varten tarpeeksi monta. Maapallo on liian pitkä ja tylsä, joka ei valitettavasti yllä edeltäjänsä tasolle. Jatkan rutinaa: albumi on myös ilmestynyt liian myöhään. Maapallo olisi ollut hemmetin hyvä kesälevy, mutta tällä kertaa sen onnistuu vain luoda hieman lämpöä ja valoa alati kylmenevään ja pimenevään syksyyn. Tai sitten tätä voi huudattaa mankoissa ensi kesänä.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs1/0/chambers/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Vastaa