The Carnival – Maasta

Kajaanin metallisin ja punkein bändi The Carnival on tehnyt jotain suurta. Se ei ole ehkä vieläkään kirjoittanut sekä metallin että punkin perustuksia ravistelevaa levyä, mutta uransa pisimmän levytyksen se on ainakin tehnyt. Formaatiksi on taipunut 12-tuumainen MLP, jolla on jopa yhdeksän biisiä! Luku yhdeksän kuulostaa kyllä pitkältä, mutta kuulostaako sitten luku 17, joka on siis hyvä luku kuvaamaan Maasta-levyn pituutta minuuteissa?

Maasta on monin tavoin perinteinen The Carnivalin megabilelevy. Läjä Äijälä on jälleen piirtänyt namia silmille kansikuvaksi, ja itse musiikki on edelleen rouhean juurevan kylmän murskaavaa. Maasta lienee The Carnivalin hyväsoundisin levy, mutta en suosittele Audioporin kaltaisia, hifi-järjestelmiin erikoistuneita putiikkeja käyttämään tätä levyä näytelevynä. Särinää ja sirinää riittää sen verran paljon, että noiden liikkeiden kanta-asiakkaat kauhistuisivat. Varsinkin Vesa Moilasen laulu on säröllä kyllästettyä.

The Carnivalin ilmaisu on aina ollut ilmeisen metallista, mutta tällä levyllä se tuntuu olevan sitä entistä enemmän. Kappaleet ovat rakenteeltaan vanhakantaista hardcorea, mutta niitä on muodostettu metallisista riffeistä. Erityisen kiekon B-puolella tuntuu olevan erityisen metallista kamaa. Uhrisavu on lähempänä black metallia kuin kasikakkosta, eikä Viimeinen –päätösbiisiäkään voida syyttää (black) metallisten riffien puutteesta.

Sanoitustensa tulkinnan The Carnival on pitkälti jättänyt kuulijoidensa tehtäväksi. Levyn mukana on vain pari pientä otetta per kappale, eikä missään ole mainittu myöskään sitä, kuka nämä runouden taidonnäytteet on kirjoittanut. Onko Läjä Äijälä vastannut niistä, vai onko The Carnival kunnostautunut ja kirjoittanut ne itse?

Vaikka Maasta ei kellotakaan edes 20 minuuttia, tuntuu se silti huomattavasti pitemmältä. Tämä on positiivinen juttu, sillä The Carnival ei ole iskenyt kuokkaansa routaiseen maahan, vaan ver… kultasuoneen. Maasta on mahdollisesti The Carnivalin tasapainoisin levytys, jolla palaset loksahtelevat vihdoinkin paikoilleen. Julkaisijana on toiminut bändin aiemmatkin levyt julkaisseen Krypta Records –omakustannemerkin (?) lisäksi myös Rusto-Osiris.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs1/0/chambers/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Vastaa