Audio Kollaps – Ultima Ratio

Hannoverilainen Audio Kollaps lienee tullut monelle tutuksi Wolfbrigaden muinaisena splittikaverina. Rechargenkin jäsenistä koostuva Audio Kollaps teki pari vuotta tuon splitin (2000) jälkeen ensimmäisen varsinaisen debyyttialbuminsa, Ultima Ration. Ultima Ratio on siis bändin toinen julkaisu, ja se ilmestyi vuoden 2002 aikana. Audio Kollaps on niitä bändejä, jotka luovivat kahden eri genren välillä. Toisaalta sitä pidetään grindcore-vaikutteisena death metallina, toisaalta taas death metal-vaikutteisena crust punkkina. Itse ehkä kallistun jälkimmäiseen. Riippunee aika pitkälti kuulijasta, miten haluaa Audio Kollapsin luokitella vai luokitteleeko ollenkaan.

“Zu spät?”

Saksa ei ole tainnut vieläkään täysin toipua toisen maailmansodan ja kansallissosialismin sille jättämistä  traumoista. Ultima Ration kansikuva onkin mitä parhain noiden haavojen auki repimisessä, muistuttaahan se kovasti erästä kuvaa Berliinistä vuodelta 1945. Neuvostosotilaat vaan ovat vaihtuneet keesipäihin, jotka tosin kannattelevat punaista lippua, jossa sirpin ja vasaran tilalla ovat kultakirjaimin AK – Audio Kollaps. Propagandamaisessa maalauksellisuudessaan tämä on aika hieno kansi!

“Die Macht der 5 Sekunden!!!”

Kansi myös kuvaa musiikkia hyvin: kaikki tuhotaan maan tasalle. Audio Kollaps soittaa todella raakaa deathin ja crustin sekoitusta ja esittää sen äärimmäisen rupisesti. Vokaalit ja murea kitarasoundit ovat selvää death metal-kauraa. Crustin vaikutuksen näkee joidenkin biisien pituuksien ja rakenteiden kohdalla, ne kun eivät ole kovin huikentelevia. Laulaja Kai kuulostaa vesikauhuiselta rottweilerin ja supikoiran risteytykseltä, miehen tyylin ollessa jotain death metallin ja crustin väliseltä ei-kenenkään-maalta. Kaikki biisit ovat vieläpä saksaksi ja sekös lisää laulusuorituksen jämäkkyyttä, uskottavuutta ja suoranaista raakuutta. Grindivaikutteitakin kuulee siellä täällä, joten ei ole mitenkään yllättävää että levyn taltiointipaikaksi valikoitui Ruotsissa sijaitseva Soundlab-studio ja äänittäjäksi Mieszko Talarczyk.

“Horst!!!”

Ultima Ratio vaan tuntuu aavistuksen verran liian pitkältä ja siten puisevalta. 18 biisiä ja melkein kolme varttia tuntuvat jo hieman liian suurelta kerta-annokselta tämmöistä. Ehkä muutaman biisin karsimalla olisi tästä voinut saada nykyistä paremman levyn. Mutta kuitenkin levy potkii kuin mikä ja sitä en suosittele ainakaan autoilumusiikiksi, sillä tahdin tamppaaminen jalalla voi ajaessa osoittautua kohtalokkaaksi.

Kenelle: Punkeille, jotka eivät kavahda metallivaikutteita. Tai toisinpäin.
Miksi: Tämä jyrää paremmin kuin T42!
Kohokohdat: Scheisse Im System, Tief Gesunken, Die Macht Der 5 Sekunden


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs1/0/chambers/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Vastaa