Fire Inside – Erään yhtyeen tarina

Suomalaisen hardcoren legenda Endstand on kyllä dokumenttinsa ansainnut, vaikkei bändi ole minua koskaan sen kummemmin puhutellut. Olin Endstandista tehdyn tuoreen dokumenttielokuvan varsinaisessa ensi-illassa Porin Anniksella, jossa oli myös paikalla elokuvan ohjannut Matti Penttilä. Aiemmin elokuva oli esitetty vain Rokumentti-tapahtumassa, jossa sielläkin oli näytillä käsittääkseni hieman erilainen versio kuin tämä lopullinen elokuva.

Elokuva etenee samanaikaisesti kahdella eri tasolla. Ensimmäisellä tasolla Endstandin
(ex-) jäsenet tarinoivat bändin synnystä, kiertämisestä, merkityksestä suomalaiselle hardcorelle, tatuoimisesta (tästä plussaa) sekä omista, henkilökohtaisista suhteista Endstandia kohtaan. Toisaalla bändi treenaa kuumeisesti pitkin kevättä varsinaista jäähyväiskeikkaansa (plus kahta, Fire Inside-salanimellä soitettuja keikkoja) varten, huipentuen lopulta Endstandin keikalle Helsingin Nosturiin osana Combat Rock Industryn kymmenvuotiskekkereitä. Dokumentista saavat eniten irti bändin hyvin jo tuntevat, vaikka sen katsomalla ummikotkin saavat hyvän käsityksen siitä, mitä Endstand oli. Fire Inside ei niinkään herkuttele yksityiskohdilla, vaikka olisin itse näin diskografiafriikkinä ottanut vastaan enemmänkin bändin levytyksiin liittyvää informaatiota.

Dokumenttina Fire Inside on kyllä hyvä. Se kertoo kiertelemättä ja kaartelematta Endstandin tarinaa, näyttää mielenkiintoista kuva- ja keikkamateriaalia sekä on varsin lämminhenkinen. Puolitoistatuntinen dokumentti ei myöskään menetä tehojaan kestonsa aikana, vaan kantaa hyvin loppuun asti. Jotain kertonee sekin, että Anniksen noin muutamasta kymmenestä hengestä koostunut yleisö puhkesi äänekkäisiin suosionosoituksiin esityksen päätteeksi.

Oikeastaan ainoat kritisoitavat asiat liittyvät haastateltaviin. Tai oikeammin niiden puutteeseen, sillä haastateltavien otanta on nykyisellään melko kapea. Kahta ulkomaalaista lukuun ottamatta kaikki haastateltavat ovat olleet Endstandia jäseniä jossain vaiheessa tai sitten muuten vaan bändin lähipiirissä. Useammalla haastateltavalla, joita olisi voinut haalia vaikka Endstandin kanssa soittaneista bändeistä (muistakin kuin Manifesto Jukeboxista), olisi saatu todennäköisesti hieman monipuolisempi kuvaus bändistä.

Eli jos elokuvan katsomista harkitseva urpo arpoo sen välillä, jääkö kotiin juomaan kaljaa ja murjottamaan VAI meneekö elokuvan näytökseen (jossa voi nähdä vieläpä kavereitakin), niin eiköhän vastaus ole selvä. Jos vain on pienikin mahdollisuus katsoa elokuva, kannattaa se mahdollisuus ehdottomasti käyttää. Onhan elokuvien teatterinäytöksissä muutenkin enemmän sielua kuin öllöttimestä katsomisessa tai – Tamminen paratkoon – läppärin näytöltä tihrustamisessa. Esityspaikkoja ei tosin ole montaa. Koska Endstand sai alkunsa Riihimäellä, olisi varmaan ollut melko loogista näyttää pätkää sielläkin. Ilmeisesti tämä ei onnistunut, mutta jäävätpä näemmä hämeenlinnalaiset ja turkulaisetkin väliin. Eikä näytöstä ole sen puoleen Rovaniemelläkään. Onneksi elokuvasta on tulossa vielä jossain välissä DVD:kin. Kuvalevy ilmestyy mahdollisesti vielä tämän vuoden puolella, mutta tarkemmasta ajankohdasta ei ole tällä hetkellä tietoa.

Loppuun vielä näytöslista:

5.2. PORI, Annis
12.2. Seinäjoki, Nuorisokeskus
26.2. Lahti, Kino Iiris
5.3. Helsinki, Andorra
6.3. Oulu, Valve (studio)
18.3. Jyväskylä, Lutakko
29.3. Tampere, Klubi

Kenelle: Endstandin faneille.
Miksi: Fanit saavat rahoilleen (?) vastinetta, muille elokuva saattaa jäädä sekavaksi.
Paras kohtaus: Tiettyjen valokuvien näkeminen.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs1/0/chambers/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

3 vastausta artikkeliin ”Fire Inside – Erään yhtyeen tarina

Vastaa