Nemesis – The Day of Retribution

Leif Edling oli melko ahkera kaveri jo ennen Candlemassin perustamista. Candlemassin esiasteena oli Edlingin luotsaama Nemesis, joka oli Edlingin ensimmäinen oma bändi Witchcraft- (ei se retrodoom-Witchcraft!) ja Trilogy-nimisissä bändeissä rivijäsenenä olemisen jälkeen. Nemesisin perustaminen ajoittuu vuoteen 1982 ja sen ainoa varteenotettava levytys on kahta vuotta myöhemmin julkaistu The Day of Retribution.

Edling ei Nemesisissä ollessaan häärinyt pelkästään pääarkkitehtina joka vain sävelsi biisit, vaan tämä oli myös keulahahmo. Biisejä mahtui The Day of Retributionille viisi kappaletta ja pituutta paketilla oli vajaa 28 minuuttia.  Nemesis ei loppujen lopuksi kauheasti eronnut Epicus Doomicus Metallicuksen aikaisesta Candlemassista. Molemmat voidaan helposti luetella doom metalliin, vieläpä eeppiseksi sellaiseksi. Mitä nyt Nemesis oli nopeampaa (kakkosraita In God We Trust on lähestulkoon speed metallia), ei läheskään yhtä eeppistä eikä Edling ole häävi vokalisti. Candlemass olikin lähes jokaisella osa-alueella parempaa kuin Nemesis. Soitto oli tarkentunut, eeppisyys lisääntynyt ja määränpääkin oli jo selvillä. Toisaalta Nemesiksestä huomaa, että siitä kehittyi juurikin Candlemass.

Nemesis ei jäänyt kovinkaan pitkäikäiseksi bändiksi, vaan sen loppu voidaan sijoittaa vielä samaan vuoteen kuin minä The Day of Retribution tuli uunista ulos. Edlingin lisäksi Candlemassiin siirtyi vain kitaristi Christian Weberyd, mutta hän lähti bändistä ilman että osallistui edes demojen äänittämiseen. Osa Nemesisin biiseistä siirtyi Candlemassin ohjelmistoon, hieman muokattuina. En tosin tunnista, onko yksikään The Day of Retributionin biiseistä äänitetty uudelleen Candlemassin nimellä. Edling ei tainnut olla plättyyn siis täysin tyytyväinen. Kämänen ja ohut tuotanto ei tee biiseille oikeutta, mutta todennäköisesti Edling halusi jo pelkästään sävellyksiltä jotain muuta.

The Day of Retribution ei ole unohduksiin vaipunut levytys, vaikka obskuuri onkin. Se on julkaistu pariinkin otteeseen uudestaan, eli sen hankkiminen ei ole mikään maailman haasteellisin tehtävä. Levykauppa Äxästä voi tänään saada.

Kenelle: Leif Edlingin vaiheista ennen Candlemassia kiinnostuneille
Miksi: Jotta voisi kuulla, millaisista lähtökohdista Candlemass perustettiin.
Kohokohdat: In God We Trust, Theme of the Guardians


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs1/0/chambers/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Vastaa