X Japan – Art of Life

Japanin suurin (ja kaunein?) rockvientituote sitten flopanneen Loudnessin jälkeen oli X Japan. Vuonna 1993 julkaistu Art of Life –single/EP on ensimmäinen, jonka bändi julkaisutti Atlanticin kautta, ja se oli myös ensimmäinen X Japan –nimellä julkaistu levytys, aiemminhan bändi tunnettiin vain X:nä. Kannessa oleva henkilö on siis hemaiseva nainen… paskat ole, se on kuitenkin joku bändin (miespuolisista) jäsenistä. En tunne bändiä niin hyvin, että osaisin sanoa kuka.

X Japan halusi ilmeisesti säväyttää, sillä Art of Life on speed metallinen, power metal-vaikutteinen, progressiivinen ja pompöösimäinen rock-ooppera. Kiekolla ei ole kuin vain yksi biisi, minkä takia mietinkin, pitäisikö siihen viitata singlenä, EP:nä vai albumina. Kaikenlaisia käänteitä siihen kyllä mahtuu, aina nopeammasta progressiivisesta power metallista balladihempeilyyn pianon säestyksellä. Mutta ylimitoitettu (8 minuuttia pitkä) kakofonia-pianosoolo ei palvele mitään tarkoitusta. Sen ylenpalttinen venyttäminen tuntuu turhalta, vähemmälläkin olisi pärjätty. Koko järkäle pysyy muuten kyllä pituuteensa nähden kohtuullisen hyvin kasassa, mutta varsinaisia kertosäkeitäkään siinä ei ole.

Soundillisesti Art of Life on tosiaankin 80- ja 90-lukujen vaihteen tuotos. Ajalle tyypillisesti soundit ovat ohuet ja ajan hampaan puremat, ja kuuntelufiilis kieltämättä hieman latistuu niiden takia. Tämä on tosin yleinen ongelma, ja näin onnettomilla soundeilla äänitettiin hyvin paljon metallia noihin aikoihin, esimerkiksi Iron Maidenin Seventh Son of a Seventh Son (1988) kärsii samasta munattomuudesta, ellei jopa pahemmasta. Cd-formaattiin tungetut levyt kärsivät tästä eniten.

Art of Life tosin nosti X Japanin arvoon arvaamattomampaan. Art of Life oli täysin erilaista kuin mitä bändi oli siihen mennessä julkaissut tai tulisi julkaisemaan, ja se pysyy edelleen yhtenä bändin erikoisimmista teoista. Biisi on soitettu tähän mennessä ainakin neljä kertaa livenä, ja ainakin kaksi esitystä on julkaistu livejulkaisuina. Yksi esityksistä esitettiin niinkin aikaisin kuin vuoden verran ennen biisin virallista julkaisua.

Tänään, toukokuun toinen päivä, on X Japanin kitarasankari Hideto “hide” Matsumoton kuolinpäivä. Kolmetoista vuotta siitä on kulunut.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs1/0/chambers/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Vastaa