Black Crucifixion – The Fallen One of Flames / Satanic Zeitgeist

Black metal ei ole enää mikään ihan tuore ilmiö. Alan suomalaisbändeistä vanhimmatkin alkavat olla jo yli 20-vuotiaita, mukaan lukien Rovaniemen Black Crucifixion. Black Crucifixion juhlisti kypsähköä (?) ikäänsä kahdella julkaisulla. Molemmista julkaisuista on puolet studiota, puolet liveä.

Black Crucifixionin julkaisuista tämä The Fallen One of Flames / Satanic Zeitgeist on nyt se, joka ei sisällä mitään mitä ei olisi ollut mahdollista kuulla jo jotain muuta kautta. Se on sitten eri asia, miten helposti tämä materiaali on ollut kuultavissa. The Fallen One of Flames on julkaistu jo muutamaan otteeseen uusintajulkaisuna, ja oikeastaan joka kerta on ollut riittävästi edellytyksiä kulttuuriteosta puhumiseen. En tosin tiedä kaikkien julkaisujen virallisuudesta, saatavuudesta puhumattakaan.

Kasettina alunperin vuonna 1992 julkaistu The Fallen One of Flames on joko päätynyt remasteroitavaksi tai sitten äänityksen laatu oli muutenkin poikkeuksellisen hyvä, sillä soundeiltaan The Fallen One of Flames on ajan keskitasoa parempilaatuisempi bm-demo. Vaan eipä sillä, kyllä tämä kämäsyyden tunnusmerkit täyttää. Niin myös kappalemateriaalinsa osalta, sillä Flowing Downwards ja Master Spirit ovat melkoisen hyviä ja tyylitajuisia kappaleita. Black Crucifixion tosin onkin varsin tyylitajuinen yhtye, sillä se on vuosien aikansa haastanut sekä faninsa että itsensä tekemällä black metallia, joka kuulostaa omanlaiseltaan. Tosin tämän demon kohdalla voidaan puhua vielä identiteettikriisistä, sillä Black Crucifixion soitti vielä primitiivisempää tavaraa kuin mihin se lopulta päätyi.

Liveäänite Satanic Zeitgeist julkaistiinkin jo pari vuotta sitten, ja muistinkin nähneeni sen vinyyliversion olleen myytävänä TVO:n kuoppajaisten yhteydessä. Se tosin julkaistiin vain vinyylinä ja painoskin oli sangen rajallinen, joten oletan sen myyneen viimeistään viime kesään mennessä loppuun. Siinä mielessä Satanic Zeitgeist puolustaa paikkaansa hyvin uusintajulkaisuna.

Nämä biisit on äänitetty tarunhohtoisen, elokuun 23. päivä 1991 (AD) vietetyn Day of Darkness-festivaalin yhteydessä. Samana iltanahan on äänitetty esimerkiksi tämä legendastatuksen saanut äänite, ja keikan tuona iltana soittivat myös Demigod, Belial, Amorphis ja Sentenced. Tuo ilta on ehdottomasti sellainen, johon osallistuisin kernaasti jos käytössäni olisi aikakone. Mutta kun ei ole, niin pitää tyytyä näihin liveäänityksiin. Laatuhan nyt ei suorastaan korvia hivele, mutta eipä Suomessa juurikaan ollut pro-tason jätkiä jotka olisivat voineet nauhoittaa parempaa jälkeä, varsinkaan keikoilla. Tosin underground-liikkeenä black metallia tuskin kollektiivisesti edes kiinnosti.

Itse sisältönsä puolesta Satanic Zeitgeist on testamentti ajasta, kun Black Crucifixion oli bändinä nuori, kokematon ja epävarma. Sillä ei ollut älyttömästi omaa materiaali, eikä sekään vähä ollut järin nerokasta. Eikä yksikään The Fallen One of Flamesin biiseistä tainnut settilistaan kuulua. En tiedä onko tässä koko keikka, mutta biiseistä kaksi on covereita; Venomia ja Sarcófagoa, tietysti. Yleisesti ottaen tämä on toki mielenkiintoista kuultavaa kaikkine korkeine kiljaisuineenkin, mutta ei välttämättä mitään ohittamatonta.

Kohokohdat: Flowing Downwards, Master Spirit, Black Crucixifion


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs1/0/chambers/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Vastaa