Rytmihäiriö – Surmatyö

Vuonna 1988 perustettu Rytmihäiriö senkun porskuttaa. Mutta nyt kun bändin soundi on samoista sanoituksellisista aiheista ja rankasta menosta huolimatta melko pliisua (ja joidenkin mielestä jopa liian taiteellista) on syytä muistaa, mistä Rytmihäiriö aloitti. Bändin ensimmäinen EP oli Rytmihäiriön itsensä kustantama Surmatyö, kataloginumerolla äpärä 001. Vokalistina oli Pate Vuorio, kitaristina Tuukka. Bändi oli juuri kehittelemässä surmacore-konseptiaan ja koko bändiään, sillä Pate oli vasta tullut bändiin grindcore-bändi Nauseasta (eri Nausea kuin se jenkkibändi) ja demon nauhoittamista (joulukuu 1989) edelsi aikakausi, jolloin bändissä oli kaksi kitaristia.

Jo tässä vaiheessa Rytmihäiriö lauloi väkivallasta. Sanoituksellisia aiheita oli todennäköisesti otettu Alibista, mutta sanoitukset ovat tässä vaiheessa vielä vähän keskeneräisen tuntuisia. Eikä bändi laula Gambinasta sanaakaan. Tiedä sitten, oliko kukaan bändistä vielä maistanutkaan sitä. Kiekon raainta antia ovat ehdottomasti Paten epäinhimilliset vokaalisuoritukset, muiden instrumenttien soundit ovat hieman ohuet. Musiikki on todellakin surmacorea, eli metallin ja punkin väkivaltaista ristisiitosta. Varttiin on tungettu kymmenen biisiä, jotka eivät väkisinkään ole kovin pitkiä. Paten Nauseasta mukanaan raahaamia grindcore-vaikutteitakin kuulee. Mukana on sentään EP:n nimibiisi eli Surmatyö, joka oli se viimeinen niitti arkkuun joka määritteli bändin sanoitukselliset aiheet. Rytmihäiriö myös rönsyilee melodisemmalla osastollaan Olympiadi-biisissään ja Idiootin alussa kuulee jopa pianoakin. Kovin kokeilevaa tämä materiaali ei kuitenkaan ole, mutta kyllä Rytmihäiriön ilmaisu oli seuraavilla levyillä hieman pelkistetympää.  Viimeinen biisi on Rytmihäiriölle tuolloin epätyypillisesti englanniksi laulettu (pari vuotta myöhemminhän tuli Amenin kanssa tehty split, jonka biisit olivat englanniksi) Hammer Homicide. Biisi on enemmänkin thrashiin kallellaan, kestoakin sillä on muita biisejä enemmän.

Seuraavalle Ihmisiä kuolee –EP:lle ei näistä biiseistä päätynyt yksikään. Surman siipien havinaa –albumillekin näistä kymmenestä rallista selvisi vain yksi; Perjantaina juostiin. Perjantaina juostiin ilmeisesti tarpeeksi kovaa, ja juostaan edelleen, köh köh…

Kohokohdat: Perjantaina juostiin, Surmatyö


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs1/0/chambers/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Vastaa