Kotiteollisuus – Tomusta ja tuhkasta

Tänään Ilosaaren Sulo-klubilla kuorolla varustettu Kotiteollisuus jää itseltäni näkemättä paremman tekemisen vuoksi, mutta päätinpä silti sen kunniaksi julkaisuttaa nämä mietelmäni eräästä Kotiteollisuuden levystä. Ei, minulla ei ole aikomusta haukkua urpobändien kuninkaan levyä lyttyyn. Ei siihen ole Tomusta ja tuhkasta –tapauksessa (2000) syytä.

Tomusta ja tuhkasta on Kotiteollisuuden diskografiassa mielenkiintoinen levy. Se oli selkeästi kevyempi kuin kaksi edeltäjäänsä (Aamen, 1998 ja Eevan perintö, 1999), mutta silti raskaampi kuin Hullu Ukko & Kotiteollisuuden levy. Soundi muuttui umpiraskaasta kyntämisestä hieman kevyemmäksi, ehkä samalla myös kaupallisemmaksi. Mikäli kaupallistumiseen pyrittiin, niin siinä myös onnistuttiin; Tomusta ja tuhkasta toi Kotiteollisuudelle sen ensimmäisen listasijoituksen, tosin vasta sijalle 39. Siitäkään huolimatta Kotiteollisuus ei ollut järin suosittua musiikkia vuonna 2000. Ei ainakaan nykyisessä laajuudessaan, joka on vienyt Hynysen naistenlehtien sivuille.

Tomusta ja tuhkasta on tosin myös Kotiteollisuuden “sähköisin” levy; bändin muilla levyillä ei ole käytetty yhtä runsaasti koneita, kuin mitä Tomusta ja tuhkasta sisältää. Kyseessä ei ole kuitenkaan teknohelvetti, vaan satunnaista säksätystä on laitettu taustalle. Kädessäni on jo lähempänä sitä perinteisintä ja iänikuisinta Kotiteollisuus-hittiä, joka perustuu melodiaan ja puhtaaseen lauluun raskaan paalutuksen ohessa. Kappale on kuitenkin edelleen melko raskas, ja taustalla kuuluu rääkylauluakin. Siltikin kyseessä on ensimmäisiä nyky-KT-biisejä, jollaisten soittamisella Kotiteollisuus on hurmannut äidit ja tyttäretkin. Tomusta ja tuhkasta on ilmoitettu monessa yhteydessä yhdeksi Kotiteollisuuden kevyimmistä albumeista. En tosin pidä tätä sen kevyempänä kuin mitään mitä bändi on tehnyt Helvetistä itään-läpimurtonsa jälkeen (2003), ja kun ottaa huomioon biisit, ei tätä voida sittenkään järin kaupalliseksi sanoa. Kädessäni on tosiaan ainoa levyn biisi, joka nousisi hitiksi jos se julkaistaisiin vasta nyt, vaikkakin aloituskaksikko Jos Sanon (Kotiteollisuuden paras biisi, muuten) ja Virret soi olivat myös pienhittejä.

Kohokohdat: Jos sanon, Virret, Kädessäni


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs1/0/chambers/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Vastaa