Hexenhaus – Ikiyö / Katakombi

Porissa asuminen sai minut kiinnostumaan paikallisesta musiikkielämästä, se nyt on selvä. Samalla kasvoi halu tuntea porilainen skene alkujuuristaan lähtien, sanotaan tätä taipumusta sitten vaikka kiinnostukseksi paikallishistoriaa kohtaan. Ehkäpä tämä kiinnostus heräsi Hämeenlinnan aneemisuuden ja mielenkiintoisen historian puutteen vuoksi, kuka tietää.

Post punk –bändejä oli 80-luvun Porissa (ainakin) kaksi. Psyyke on edelleen olemassa, vaikkakin vaihtelevalla aktiivisuudella, mutta hieman obskuurimmaksi tapaukseksi jäi Hexenhaus. Pori ei ole kovinkaan hohdokas paikka, vaikka hämeenlinnalaisena arvostankin sen vehreyttä ja puistojen määrää. Kesäisin Pori ja Hämeenlinna ovat kumpikin vehreitä ja viihtyisiä kaupunkeja, mutta muulloin todella ankeita, kuten varmasti monet muutkin suomalaiskaupungit. Pori on osaa olla paikoitellen todella karmea paikka, enkä usko kaupungin olleen sen viihtyisämpi 80-luvullakaan. Siksi ei ole mikään ihmekään, että Psyyke ja Hexenhaus syntyivät molemmat Porissa.

Vuonna 1983 perustetun Hexenhausin ainoa virallinen levytys oli vuonna 1984 julkaistu kahden biisin single Ikiyö / Katakombi. Bändi teki muitakin äänityksiä, mutta ne ovat päätyneet tätäkin pienempien profiilien julkaisujen täytteiksi. Bändihän ehti elää vielä muutaman vuoden vielä Ikiyön jälkeenkin, mutta Hexenhaus tosiaan jäi todella pieneksi ja obskuuriksi nimeksi.

Porin kahdesta “suuresta” pidän enemmän Hexenhausista, johtuen sen synkemmästä otteesta. Psyykehän oli vähän kevyempää ja popahtavampaa, ja ryhtyi sitten vielä tekemään dingomaisempaa musiikkia. Hexenhaus oli mukavammalla tavalla ankeampi bändi, mutta toisaalta Hexenhausin Eki ei ole yhtä karismaattinen äänensä puolesta kuin Psyykeen Jallu. Eki sai kyllä silti tehtyä sellaisia ääniä, jotka sopivat täydellisesti Hexenhausin junnaavaan ja painostavaan jumitukseen.

Hexenhaus ei ehkä ollut ainutlaatuinen ilmestys suomalaisessa post punk-skenessä, mutta se sai ainakin tehtyä kenties painostavinta porilaista musiikkia koskaan. Samanlaiseen suoritukseen ei ole helppo päästä.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs1/0/chambers/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Yksi vastaus artikkeliin ”Hexenhaus – Ikiyö / Katakombi

  1. Bändin lyhyt toiminta-aika huomioiden, oli taas hauska törmätä yhteen Hexenhaus-sivustoon . En itse osaa sanoa oliko kaupungilla miten suurta merkitystä sen suhteen, millaista musiikistamme tuli. Siinä mielessä kyllä, että ns. Dingobuumin myötä moni bändi Porissa lähti tavoittelemaan samaa yleisöä , vaikuttaen niin että Hexenhaus lähti pyrkimään poispäin tästä ilmiöstä. Itseni oli vaikea toisaalta arvioida sitä kuinka moni oli meitä katsomassa livenä vain itsemme takia, vain siitä syystä että veljeni soitti juuri Dingossa rumpuja. Aikanaan kotikaupungissa se ei mitenkään voinut pysyä salassa, eikä ollut tarkoituskaan . 1980 luvun post punkista sen verran, että Hexenhausin syntyä tuskin olisi tapahtunut ilman bändiä nimeltä Sandaaleja Liukuhihnalta. Ja juuri tuosta bändistä hajoamisensa jälkeen syntyi Psyyke, joten ahtaiden piirien ansiosta sekin kulki melkolailla käsi kädessä ” kahden suuren” kanssa, kuten oivallisesti olit todennut.
    Itse soitin HH:ssa kitaraa.

Vastaa