Yhteiskunnan Ystävät? – S/T

Joskus siinä vuosien 2008 ja 2009 aikana huomasin, kuinka Yhteiskunnan Ystävät? kohosi yhdeksi omaksi sen hetken suosikkibändikseni. Tätä asetelmaahan vain pönkitti Porojen maa –seiskatuumainen, mutta rovaniemeläiskopla on suhteellisen pitkän toimintakautensa aikana julkaissut melko vähän omia äänitteitä. Yhtyeen uran voitiin katsoa virallisesti alkaneeksi, kun Yhteiskunnan Ystävät? julkaisi Roku Recordsin kautta ensimmäisen oman seiskatuumaisensa vuonna 2002, joka täyttää siis tänä vuonna näppärästi kymmenen vuotta. Viime vuonnahan tästä levystä otettiin uusi painoskin, joten se on ollut taas näppärästi saatavilla. Tämä artikkeli käsittelee juurikin kyseistä eepeetä, ei bändiä noin yleisellä tasolla.

Yleisesti Yhteiskunnan Ystäviä on kuvailtu “kiljussa uitetuksi kasikakkoseksi”. Yhtyeen mallina on siis vuonna 1982 taltioitu suomalainen hardcore, ja Suomen punk-piireissä tunnetusti kulutetuin väkijuoma oli tuttavallinen kilju. Kiljussa uitettua tämä saattaa ollakin, muttei kuitenkaan ihan niin käppäistä kuin mitä saattaisi kuvitella. Toisaalta Yhteiskunnan Ystävät? kuulostavat kälyisemmiltä kuin mitä nykyään, ja varsinkin laulupuoli on melko kämäsellä tasolla tällä levyllä. Lepsu, mutta silti tiukka, kun eivät soittimetkaan tipahtele käsistä. Tai mistä minä tiedän. Hyviä biisejä Yhteiskunnan Ystävät osasivat silti tehdä, vaikkakin meno ei ole niin kaoottista kuin mitä mainospuheet antavat ymmärtää. Paskoja haistatellaan silti ahkerasti. Ja tosiaankin, levyllä on useampikin kovatasoinen biisi, eikä vähiten Turhaa –biisi. Oma lempparini, joka on äänitetty uudestaan tämän levyn  jälkeenkin ja joka on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä Yhteiskunnan Ystävien? tunnistettavimmista biiseistä. Mitä niihin biiseihin noin yleisesti ottaen muuten tulee, niin aikamoista rytyytystähän ne ovat; melko suoraviivaista ja yksinkertaista hardcorea, jossa on tarttuva juju mukana.

Levy on tehty jo kymmenen vuotta sitten, mutta useammankin biisin sanoitukset ovat edelleen varsin ajankohtaiset. Itse asiassa parin kappaleen lyriikat ovat ajankohtaisempia nyt kuin koskaan aiemmin, mutten nyt osoittele noita kappaleita nimiltä. Uskon, että tajuatte kyllä ilman neuvojani, mitä tarkoitan.

Kohokohdat: Natsirunkut, Turhaa, Aion vihata


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs1/0/chambers/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Vastaa