Erkki Kurenniemi & Circle – Rakkaus tulessa

Viime kesän lopulla Circleltä tuli pari jännittävää uutuutta ulos. Toinen oli livelevy Maxim, joka oli melko tyypillinen Circle-live eikä siten erityisen yllättävä. Yllätysmomenttia tarjosi sitten suomalainen elektronisen musiikin pioneerin Erkki Kurenniemen kanssa tehty kimppalevy Rakkaus tulessa. Lähtökohtaisesti levy on erittäin erikoinen, sillä se sisältää sekä Kurenniemen spoken wordia että Circlen treenikämppäjamittelua.

Käytännössä ”Rakkaus tulessa” on tehty kolmissa eri sessioissa. Ensin Kurenniemi on 70-luvun alussa höpöttänyt niitä näitä kelanauhurilla (?) tekemälle äänipäiväkirjalleen, sitten Circlen jamisessiot 90-luvun lopussa äänitettiin ja vielä 2010-luvun puolella nämä toisistaan täysin irralliset äänitykset päätettiin iskeä yhteen. Melkoinen mash-up, jonka yhdeksi arkkitehdiksi on merkitty myös muuan Mika Taanila. Käytännössä Circle jumittaa taustalla ja Kurenniemi höpöttää päälle. Tokihan Kurenniemen höpöttäminen voi äityä herkimpien kuulijoiden korviin rasittavaksi, jolloin kuulija saattaa itsekseen miettiä mitä piristeitä mies on nappaillut ja onko hän tosiaan nukkunut kahdeksan tuntia kuten on väittänyt.

Paperilla nämä tekijät eivät sovi toistensa pareiksi lainkaan, mutta lopputulos on hyvinkin onnistunut, vastoin ennakko-odotuksia. Eikä Lou Reedin ja Metallican taannoinen yhteistyökään tästä nyt niin dramaattisesti eroa. Siinäkin ovat kahden eri maailman edustajat isketty törmäämään toisiinsa, vaikka jenkkien yhteistyö ei olekaan läheskään yhtä onnistunut kuin suomalaisten, vaikka Circlen ja Kurenniemen alkuperäisäänitykset tehtiin täysin toisistaan tietämättä. Spontaanisti. Metallican ja Lou Reedin yhteispläjäys oli laskelmoidumpi, mutta Circlen ja Kurenniemen äänitykset sopivat toisilleen todella hyvin. Ihan kuin vastapuolet olisivat tienneet, minkä kanssa heidän tuotoksensa tultaisiin seuraavalla “kymppiluvulla” naittamaan. Suosittelen kokeilemaan ja tutustumaan, mikäli kummankin äänityksen lofi-estetiikka ei häiritse.

Kohokohdat: Kello 12:15, Latentti liike-energia, Kaksi kiveä


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs1/0/chambers/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Vastaa