Darkthrone – The Cult is Alive

Alkuvuodesta 2006 olin ihan täpinöissäni, sillä suosikkiyhtyeeni Darkthrone julkaisi uuden levynsä The Cult is Alive tuolloin. Olin ollut innoissani jo bändin edellistä studioalbumista Sardonic Wrath (2004), mutta The Cult is Alive säväytti toisella tavalla. Huomasin kyllä äskettäin, etten ole kuunnellut kyseistä albumia lähes ollenkaan ilmestymisensä jälkeen. Päätin korjata asian ja kirjoittaa pari ajatusta siitä. Olen huomannut, että hyvinkin moni levy jää kuuntelematta jopa vuosikausiksi, jos niille antaa liian paljon sijaa omista kuuntelutottumuksissa liian lyhyeksi ajaksi. The Cult is Alivelle kävi juuri näin.

The Cult is Alive toi Darkthronen soundiin aika räikeän muutoksen, joka on jotakuinkin samaa luokkaa kuin muutos Soulside Journeyn (1991) ja A Blaze in the Northern Skyn (1992) välillä. The Cult is Alive on ensimmäinen moderni Darkthrone-levy, joka ei varsinaista black metallia ole kuin millaiseksi se yleensä mielletään. The Cult is Alive on selvästi Sardonic Wrathin jälkeen tehty, sillä bändin black metal-juuret kuuluvat selvästi ja soundimaailma on lähes samanlainen.

Biiseissä sen sijaan oli tapahtunut jotain, kun The Cult is Alive on välillä hämmentävän lähellä crust punkkia. Se varmasti pelotti joitakin bändin faneja, vaikka sekä Fenriz että Nocturno Culto olivat jo pitkään puhuneet siitä miten punk on olennainen osa Darkthronen soundia. Ei ehkä suoraan, mutta sieltä ne vaikutteet olivat tulleet. The Cult is Alivella Darkthrone hakeutuikin lähemmäs sekä omia että koko äärimetallin juuria. Kappaleista tuli punkimpia, mutta silti raakoja. Ja punk-asenteen mukaisesti kaksikko toi kärkeviäkin mielipiteitään black metallin silloisesta (ja oikeastaan myös nykyisestä) tilasta julki kappaleessa Too Old Too Cold. Silti olen nähnyt kommentteja, joissa Darkthronea syytettiin itsensä myymisestä, vaikka miehet tekivät vain sitä mitä halusivat tehdä… eli sillä hetkellä kenties mahdollisimman epämuodikkainta musiikkia, joka ei muodikkaaksi kyllä The Cult is Aliven seurauksena tullut.

The Cult is Alive on itselläni niitä levyjä, joita on aikoinaan kuunneltu niin paljon että niihin tuskin pystyy koskaan suhtautumaan täysin samalla innolla kuin julkaisuhetkellä. Yhtyeen katalogissa on kyllä kuolemattomia levyjä, mutta The Cult is Alive ei ihan siihen kategoriaan napsahda. Hauska levy kuitenkin.

Kohokohdat: Too Old Too Cold, Atomic Coming, Whisky Funeral, Tyster på Gud


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs1/0/chambers/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Vastaa