Veli-Matti O Äijälä – Raskas Taakka

Mies Terveiden Käsien, Death Tripin ja vaikka minkä takana on Läjä Äijälä. Mies, joka on kunnostautunut kokeilevan musiikin parissa jo ennen Terveitä Käsiäkään. Noihin IKBAL-levymerkin kautta julkaistuihin Aavikon Kone & Moottori –seiskoihin tehdään eräänlaista paluuta Läjän uuden soolotuotannon myötä, jonka mies tekee oikealla nimellään. Veli-Matti O Äijälä –nimellä on tullut siis Joteskii Groteskii- ja  Vauva –levymerkkien kautta Raskas Taakka –kaksitoistatuumainen, jonka on noiden AK&M-levyjen hengessä vieläpä yksipuolinen levy.

Siinä vaiheessa kun tämä on julkaistu, on Äijä(lä)llä tietääkseni ollut melko hankala elämäntilanne päällä, mikä heijastui joihinkin Terveiden Käsien esiintymisiinkin. Tosin kannet antavat ymmärtää kiekon pörinän tallennetun jo vuonna 2005. Pörinän? Joo, eipä tällä Raskaalla taakalla muunlaista musiikkia oikein olekaan, kuin kokeilevaa elektronista. Vielä sellaisessa minimalistisessa ja analogisessa 70-luvun hengessä. Tämä on jopa AK&M:ää salakavalampaa ja minimalistisempaa. Koneet moukaroivat ja muiluttavat kuulijaparkaa armottomasti, ja Äijälä itse vetelee vain jotain hassuja sanoja siihen päälle. Ja nekin ovat vahvan prosessoinnin tulosta, sillä mies ei tuollaisella “rikosohjelman kasvonsa peittävä uhri”-muminalla taatusti puhu oikeassa elämässä. Äijälä ei ole hetkeen mitään tämänkaltaista tehnytkään, vaikka eipä tämä kipeydessä kylläkään poikkea Äijälän perustuotannosta. Muoto nyt vain sattuu olemaan erilainen.

Ohjeistaisin jokaista kokeilemaan tätä minimalismin ja esoterismin mahtitapausta itse. Tosin tätä kirjoittaessa levy lienee jo loppuunmyyty, kun kiekko ilmestyi talvella ja painosmäärä oli vain 400 kappaletta… Levyn toiselle puolelle en muuten suosittele laskemaan neulaa.

Kohokohdat: En sano…


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs1/0/chambers/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Vastaa