Kohu-63 – Lisää verta historiaan

Yksi 80-luvun pahamaineisimpia suomalainen punk-bändejä oli epäilemättä Kohu-63. Yhtye herätti närää jo yleisesti ottaen muutenkin, eikä laulaja Arto “Lättä” Hyytiäisen saama vankeustuomio taposta varsinaisesti nostanut yhtyeen osakkeiden arvoa. Nykyäänhän ei kukaan noita asioita muistele – varmasti moni bändin nimen mieleensä negatiivisessa mielessä aikoinaan painanut tyyppi yllättyisi, jos tietäisi Kohujen olevan yhä toiminnassa, vaikkakin juuri Lättä on bändin ainoa alkuperäisjäsen. Kohunsa lisäksi Kohuilla oli kuitenkin musiikkinsa, joka oli (ja on) sangen tehokasta.

Kohu-63 ehti julkaista ennen Lätän vankilaan joutumista (1983) vain kolme levytystä; Pelimannimusaa-EP:n (1981), Valtaa ei loistoa (1982)-MLP:n ja Lisää verta historiaan (1982)-LP:n, kaikki Pokon julkaisemina. Lisää verta historiaan on tässä nyt lyhykäisesti käsiteltynä. Tyylillisesti Kohu-63 tasapainottelee jossain punk rockin ja hardcoren välimaastossa. Osittain siitä syystä Kohuja voisi pitää Suomen The Exploitedina, toisekseen aiheuttamiensa otsikoidensa ja keikkakäyttäytymisellä saamansa maineen vuoksi. Jätkät nimittäin olivat jonkin sortin huligaaneja, jotka halusivat ärsyttää ihmisiä. Räyhähenkisyys kuuluu albumiltakin, joka koostuu kuudestatoista kappaleesta.

Biisien pituudet vaihtelevat minuutista kahteen ja puoleen ja on lienee sanomattakin selvää, että näitä nuoria miehiä otti kaaliin. Energiaa on aivan holtittomasti, aggressiota samaten. Kohut soittivat tarkasti, napakasti ja ankarasti eivätkä välittäneet, jos hieman roiskui eivätkä Kohut lopeta, ennen kuin näiden kanta rakkaudesta, systeemistä ja poliiseista tulee selville. Albumi etenee kiitettävällä tarmolla, mutta kappalemateriaali on hieman tasapaksua, eikä albumi olisi kärsinyt juurikaan parin tsibaleen tiputtamisesta pois. Ilmestyessään albumi olisi korvissani todennäköisesti ollut lievä pettymys, sillä bändin kaksi aiempaa julkaisua olivat parempia. Mutta eipä sillä, eivät Kohut huonosti vedelleet tälläkään albumilla, vaikka bändi on parempaakin musaa tehnyt.

Albumilla on kuitenkin kaksi kappaletta, jotka pitää erikseen nostaa esille. Albumin päättää vanha työläislaulu Punakaartilaisten marssi. Kappaleen provokatiivisuutta korostaa se, että yhdessä vaiheessa bändin jäsenet ilmoittivat Kohu-63:n tarkoittavan “KOmmunistisia HUligaaneja”, vaikkei edes tarkoittanut sitä. Ihmisii? taas on tunnettu myös nimellä Poliisit on verisii persereikii, tosin tässä versiossa Lättä laulaa “Poliisit on mukavii virkaihmisii”, arvatenkin Epen käskystä.

Lisää verta historiaan oli ensimmäisiä – ellei peräti ensimmäinen – suomalainen hardcore-levytys, joka kulki ihan albumimitassa. Silti se tuntuu olevan aikansa ehkä vähiten huomiolle jääneitä suomalaisia hardcore-levyjä. No, Kohut ainakin vielä porskuttavat.

Kohokohdat: Lisää verta historiaan, Valtaa III, Ihmisii?, Punakaartilaisten marssi


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs1/0/chambers/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Vastaa