Organ– Nekrofiilis

Organin Nekrofiilis-debyytti (ja samalla ainoa pitkäsoitto) vuodelta 1982 on eittämättä Suomen aliarvostetuimpia levyjä melkein missään lajissa. Mikko Saarelan ja Argon-kaksion yhteentörmäyksestä syntynyt Organ loi nimittäin Nekrofiiliksellä sellaisen albumikokonaisuuden, jollaista voidaan hyvinkin sanoa elektronisen musiikin pioneeriksi.

Eppu Normaalissa vaikuttanut Saarela – jonka mukanaolo toi jopa “mukana Miko Saarela”-tarran levyn kansiin (Argon-tuskin kutkutteli mainstream-yleisöä) – teki liki täydellistä irtiottoa edelliseen rokkibändiinsä. Organhan ei ollut edes rockia, korkeintaan new wavesta mutatoitunutta syntikkapoppia, joka oli ilmeisesti hyvin vahvasti Saarelan visioihin pohjautuvaa. Organia onkin pidetty aina nimenomaan Saarelan bändinä, ja Kärpästen juhla –singlekin julkaistiin Saarelan nimissä.

Organin levyllä eivät kielisoittimet juhli, vaan lähestulkoon koko levy on kyhätty erilaisten syntetisoijien luomista äänistä. Äärimmäisen modernia vuonna 1982, mutta tänä päivänä toki äärimmäisen vanhentunutta. Se ei tietenkään syö levyn arvoa, vaan tuo lisäsyvyyttä Organin melko kylmälle ja koruttomalle ilmaisulle. Muutamaa levyn biisiä on sittemmin sanottu ensimmäisiksi suomalaisiksi rap-biiseiksi, vaikka räppiä miehet tuskin kuvittelivat olevansa tekemässä.

Nekrofiiliksen kaltaisia levyjä ei oltu Suomessa tehty tungokseksi asti, vaikka olihan elektronisen musiikin parissa tehty kokeiluja Suomessakin jo Organia ennenkin. Organ tosin taisi olla jopa kansainvälisessä mittakaavassa edelläkävijöitä, sillä uusromanttiset synapopbändit olivat pitkälti vasta kasaamassa rivejään 80-luvun alussa. Merkillepantavaa onkin albumin melko “hitikäs” olemus. Kappaleet ovat melko yksinkertaisia poppirykäyksiä, mutta mitään suurempaa menestystähän se ei tainnut Organille taata? Kenties Suomessa ei vielä tuohon aikaan ymmärretty Organin päälle? Mainstreamiin Organ ainakin oli melko yksinkertaisista biiseistään huolimatta liian synkkää ja outoa mainstreamiin. Albumin kannessakin on kummallinen lähikuva ötökän päästä.

Ja kuvitelkaa, että tämäkin levy täytti tänä vuonna 30 vuotta!

Kohokohdat: Kaavakekauhu, Kärpästen juhlat


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs1/0/chambers/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

2 vastausta artikkeliin ”Organ– Nekrofiilis

  1. Moi!
    Muistan kun kuulin biisin ”Kärpästen juhlat” eka kerran (eikä sitä kovin usein kyllä ole kuultukaan sen jälkeen). Mutta mielestäni vuosi oli 1981. Kuulin sen silloin radiosta (kaksi kanavaa oli vain eli ilmeisesti se oli rinnakkais-kanava) onnikassa, syksyllä myöhään. Olisiko se julkaistu jo tuon vuoden puolella jollain singlellä?

Vastaa