Sodom – Agent Orange

sodom_agentJos joku Sodom-levy pitää nostaa ylitse muiden… niin enpä tiedä. Itselläni Sodom-suosikki vaihtelee aika usein ensimmäisen EP:n ja sitä seuranneiden kolmen pitkäsoiton välillä, ja joinakin hassuttelupäivinä se saattaa myös olla Better Off Dead (1990) tai Tapping the Vein (1992). Siksi definitiivisimmäksi Sodom-levyksi yleensä nostetaan kuitenkin bändin kolmas varsinainen studioalbumi Agent Orange, vuodelta 1989.

Sodom pääsi Agent Orangella saksalaisilla albumilistoille, eli levy menestyi myös kaupallisesti, oli se yhtä tinkimätöntä Sodomia kuin Persecution Maniakin, vaikkakin kyse ei ollut enää yhtä raa’asta meiningistä kuin yhtyeen ensimmäisillä äänitteillä. Ainoa mikä itseäni on jäänyt nyppimään, on albumin cd-version melko tukkoiset soundit. Tuo toki oli melko tyypillistä sen ajan metallilevyille muutenkin, joten eipä Agent Orangea voida päästä erityisemmin moittimaan siitä. Agent Orange on siltikin rujoa ja väkivaltaista thrash metallia alusta loppuun, jos vähän punkimpaa “hittibiisi” Ausgebombtia ja bonusbiisiksi päätynyttä Tank-cover Don’t Walk Awayta ei lasketa. Joukossa on nopeampia vetoja sekä hidas ja jylhä Remember the Fallen. Albumin vastaanottoon on vaikuttanut myös sen sanoitusteemat, sillä sanoituksellisesti albumi pyöri Vietnamin sodan ympärillä, vaikkakin levyllä on mukana joitakin siihen teemaan liittymättömiäkin biisejä, kuten Incest (mistäköhän kertoo?) ja Exhibition Bout (härkätaistelut). Tyly sanoituspuoli tukee Sodomin melko tylyä thrashia, joka vastaa suunnilleen lentokoneellista napalmia. Ei mikään ihmekään, että tätä levyä pidetään klassikkona.

Olen nähnyt Sodomilta kaksi keikkaa tähän mennessä. Tuskassa ‘06 nähty keikka oli aika paska, mutta pari vuotta sitten Jalometallissa nähty veivaus oli sitten jo täyttä priimaa. Oletan tämäniltaisen keikan olevan lähinnä sillä tasolla, kiitos Steelfestin pääesiintyjäslotin.

Kohokohdat: Agent Orange, Incest, Ausgebombt


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs1/0/chambers/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Vastaa