Insane – Wait and Pray

insane_waitKaikki on enemmän tai vähemmän kopioimista. Jotkut tunnustavat sen suoraan, jotkut kaarrellen, ja jotkut jopa rehentelevät sillä. Insane teki tributointinsa niin räikeästi, että sitä on jo pakko arvostaa. Italialaisen, kolmikkona toimineen ja jo nyt toimintansa lopettaneen Insanen tributoitavana oli Slayerin ensilevy Show No Mercy, vuodelta 1983. Insane lainasi Slayerilta melkein kaiken; biisien rakenteet, riffit, soundit, estetiikan – jopa bändin perin arayamaisesta vokalisoinnista vastasi basisti, mutta toisaalta Insanella oli vain yksi kitaristi. Periaatteessa bändi ei ole keksinyt muuta kuin omat biisinsä tuon konseptin päälle, mutta se sai jo pelkästään tuolla tavalla aikaan kiinnostavampaa musiikkia  kuin mitä itse Slayer on saanut 90-luvun alkupuoliskon jälkeen.

Insanen koko olemus käytännössä perustuu yhdelle äärimetallia määritelleelle klassikkoalbumille. Tämänkaltaiset tapaukset joko onnistuvat täydellisesti tai sitten rymisevät ihan kunnolla metsään, mutta Insanen onnistuu nostatella helvettiä ihan kiitettävällä tarmolla vaikka yhtyeen ainoa albumi Wait and Pray ei pystykään pistämään Show No Mercylle kampoihin. Soundimaailma pyrkii lähelle alkuperäistä, mutta on hieman paksumpi ja lihavampi – sellainen millainen Show No Mercynkin olisi suonut olevan, ja se onkin käytännössä ainoa puoli missä Insane vetää pitemmän korren. Insane ei myöskään tyydy pelkästään tributointiin, vaan jopa suoraan pöllii riffejä Show No Mercyltä. Vai onko joku muu huomannut mitään samankaltaisuutta yhden Sacrificer-riffin ja Black Magicin riffeissä? Siltikään levyllä ei ole yhtään Slayer-coveria – ne Insane jätti ensidemolleen Fucking Demo (2003).

Vaikka omien ideoiden määrä on minimissä, on Wait and Pray silti erittäin onnistunut levy. Pidän itse levystä todella paljon, sen härkistä Slayer-rippaamisesta huolimatta – tai paremminkin juuri sen takia.

Kohokohdat: Sacrificer, Die in Hell/Metal Torment, Wait and Pray


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs1/0/chambers/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Yksi vastaus artikkeliin ”Insane – Wait and Pray

Vastaa