Refused – The Shape of Punk to Come

refused_shapeUumajan kenties tärkein punk-yhtye Refused ehti seitsenvuotisen historiansa aikana jättää vahvan jäljen hardcoreen. Tokihan moni 80-luvun alussa soittaneista pioneeribändeistä osa oli kasassa parhaimmillaan vain pari vuotta, mutta 90-luvulla bändien oli hankalampaa lähteä enää muuttamaan hyväksi havaitsemaansa genreä. Yritys oli silti kova, ja Refused siinä jossain määrin onnistuikin.

Enemmän Refusedissa kuuluu Fugazi kuin Minor Threat. Refusedin musiikki on helpoimmin kategorisoitavissa post-hardcoreksi ja taidepunkiksi, ja uumajalaisbändi on tosiaan käyttänyt noita käyttäjilleen melko sallivia raameja ronskisti hyväkseen. Refused tekee siis mitä lystää. Jotkin teknoelementit saavat kuulijan höristelemään korviaan. “Kuulinko juuri oikein?” Refused laittaa punkin konventioita uuteen uskoon, vaikka itsellänikin kesti melko kauan saada levystä mitään otetta. Sitten kun ote oli saatu, se lipesi, mutta sain siitä taas kiinni. Yhtyeen ennakkoluuloton kokeilunhalu oli ihailtavaa.

The Shape of Punk to Come on vähintään yhtä vihattu kuin se on rakastettukin. Refused sai paskaa niskaansa tekotaiteellisuudesta, indie-skenen kanssa veljeilystä ja punkin päälle kusemisesta. Jälkimmäisen kohdan suhteen Refusedin vihaajat eivät tosin voineet mennä pahemmin metsään: bändihän on ehdottoman punk. Se tekee mitä haluaa omilla ehdoillaan, vaikka se nyt provosoikin punk-establishmenttiä kuin varsinaista establishmenttia. Tosin samalla Refused meni sohimaan omia perustuksiaan, kun bändin hajotessa kaikki halusivat viedä bändiä eri suuntiin. Refused ei siis itsekään tiennyt, mitä tarkalleen ottaen halusi.

Ainakin toistaiseksi albumin nimi on ollut valheellinen. Punk on pysynyt jokseenkin ennallaan, ja oikeastaan Refusedilta kuulostavia bändejä ilmaantuu bändikartalle edelleen melko vähän. Refused ei ihan punkkia määritellyt uudestaan, mutta määritteli kyllä modernin post-hardcoren suuntaviivoja melko tehokkaasti. The Shape of Punk to Come myös jäi Refusedin joutsenlauluksi, bändi kun hajosi kesken sitä promotoineen jenkkirundin.

“Refused are fucking dead.”

Kohokohdat: Summerholiday Vs. Punkroutine, Refused Are Fucking Dead, The Shape of Punk to Come


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs1/0/chambers/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Vastaa