Valse Triste – Hyvästi nielurisat

vt_nielurisatPohjanmaan hulluimmat agricore-paukuttelijat eli Valse Tristen jäsenet saivat 90-luvun alussa kaiken muun järkyttävän spedeilyn ohella tehtyä läjän mainioita seiskatuumaisia. Bändin kolmas virallinen julkaisu oli Trash Can Recordsin julkaisema Hyvästi nielurisat (1991). Valse Triste oli ilmeisesti jonkinlaisessa nousukiidossa, sillä sen soitantaan oli tullut yhä enemmän varmuutta ja kiekon painosmääräkin oli 600 kappaletta, siinä missä kahden edeltävän levyn painosmäärät olivat 500 kappaletta kutakin.

Valse Tristehän ei eronnut näihin aikoihin muista hardcore-bändeistä samalla tavalla kuin mitä nykyään. Tosin 90-luvun alussakaan ihan jokaisen kylän kiintiöhösselibändillä ei ollut kahta maanista vokalistia, jotka karjahtelivat joko universaaleja totuuksia tai täysin absurdeja ja kosmisia tajunnanvirtauksia. Valse Triste ei poukkoillut vielä aivan yhtä maanisesti kuin Liimakka/Mäki-Turja –rytmiryhmän ollessa jo bändissä, mutta jotain sekopäistä draivia yhtyeen soundissa oli jo vuonna 1991.

Siinä missä kaksi edeltävää seiskatuumaista menivät suoraan asiaan, niin Hyvästi nielurisat alkaa hillitymmin. Kiekolla on kohtuupitkä intro, ja se ei ala Valse Tristen nopeuden esittämisellä. Aloitusraita Hypnoottinen anarkia on Valse Tristelle jopa hidas raita. Vasta kakkosbiisi Houreella Valse Tristen moottori alkaa saamaan kierroksia, ja bändi muuttuu täydelliseksi apinahirviöksi, joka repii jupeilta nielurisat irti. Ilman puudutusta, totta kai. Ensimmäinen levy oli täynnä nopeita hardcore-räjähdyksiä, ja tällä levyllä niitä on vain yksi, mutta onhan se Saavutus sinänsä. Erikoismaininnan ansaitsee myös päätösinstrumentaali Tietämättömyyden Monimutkainen Turhuus.

Hyvästi nielurisat on niitä ep-levyjä, jotka sietäisivät saada huomattavasti enemmän näkyvyyttä kuin mitä ne nyt saavat. Valse Tristen diskografiasta taas olen valmis nostamaan esille sekä tämän että yhtyeen debyytin. Mutta kumpi niistä on parempi? Debyytillä on muutama kovisbiisi enemmän, mutta toisaalta Hyvästi nielurisoilla ovat ne muutamat biisit sitäkin laadukkaampia.

Moro, Puntala.

Kohokohdat: Hypnoottinen anarkia, Houre, Tietämättömyyden Monimutkainen Turhuus


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs1/0/chambers/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Vastaa