Exciter – Heavy Metal Maniac

exciter_heavyTodellisen heavy metallin juhlaa! Juhlat tosin menivät hieman hanskasta ja varsinkin järjestäjän kannalta hieman penkin alle, kun innostuneet juhlavieraat päättivät levittää raskasmetallista ilosanomaa vandalisoimalla isännän styrkkarit. Tämä taatusti ikimuistoinen ilta on ikuistettu kanadalaisen metallilegenda Exciterin ensilevy Heavy Metal Maniacin kanteen.

Vuonna 1983 julkaistu Heavy Metal Maniac on tyypillinen kulttiklassikko, josta nousi genrensä hiomaton timantti, mutta joka ei saavuttanut koskaan merkittävää suosiota metalliskenen ulkopuolella. Kyseessähän on kevyesti (!) yksi aikakautensa raskaimmista ja nopeimmista metallilevyistä. Ja kysehän on vielä speed metallista, vaikka thrash metallikin sai jo alkusykäyksensä tänä vuonna Metallican ja Slayerin myötä. Exciterin voidaan kyllä nähdä antaneen aikansa metalliskenelle suunnattomasti inspiraatiota ja Heavy Metal Maniacin  olleen yksi aikakautensa merkityksellisempiä metallilevyjä, mutta joka on jäänyt ties kuinka monen muun levyn varjoon. Ihan rässiksi Exciter ei heittäydy, vaikka sen kappaleissa onkin todella paljon voimaa, vaan tässä tulkitaan perinteisempää heavy metallia speed metalliksi vedettynä.

Exciter hyödynsi kaikki mahdolliset heavy metal –temput, joista on sittemmin muodostunut kliseitä: raskaita riffejä, kirkuvaa ja raakaa laulua, nahkaa, niittiä ja verta. Todella röpelöisille, vahvan 80-lukuisille soundeille taottu Heavy Metal Maniac sisältää aika monta vauhtirallia, joissa on vauhtia ja vaarallisia tilanteita yllättävänkin paljon. Yksi omista suosikeistani on puoliballadimainen Black Witch, joka kuitenkin räjähtää lopussa todelliseksi speed metal –tykitykseksi.

Heavy Metal Maniacin soisi olevan kovempi luu kuin mitä se nyt on. Levy on jokseenkin unohtunut tapaus, vaikka sen suoraviivainen ja suoraan kalloon porautuva metallihyökkäys on leikistä todella kaukana. Toki metallipiireissä sillä on kulttilevyn status, ansaittu sellainen. Ja tämä on mielenkiintoisempi kanukkihevilevy kuin Anvilin Metal on Metal.

Kohokohdat: Stand Up And Fight, Under Attack, Black Witch


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs1/0/chambers/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Vastaa