Metal Church – The Dark

metal_darkSeattlelainen Metal Church ei koskaan kasvanut niin merkittäväksi yhtyeeksi, että se olisi päässyt kirjoittamaan metallimusiikin raamattua muuten kuin julkaisemalla kaksi nykyään klassikoksi luettavaa albumia. Metal Church ilmestyi vuonna 1985, ja sen seuraaja The Dark vuotta myöhemmin. The Darkia pidetään alansa piireissä pienenä klassikkona, mutta kuitenkin pienenä laadullisena notkahduksena debyyttialbumista

Metal Churchin soittama heavy metal on liian thrashia ollakseen tyylipuhdasta heavy metallia, mutta toisaalta huomattavasti melodisempaa kuin mitä thrash metal-bändeillä oli tuohon aikaan esittää. Moni mieltääkin The Darkin aikaisen Metal Churchin enemmänkin jenkkipoweriksi. David Waynen (RIP) korkeat mutta rosoiset vokaalit ovat omanlaisensa ja tuovat hyvän lisän Metal Churchin melko synkkään musiikkiin. Mutta aloitusbiisi ainakin jyrää kuin tonni tiiliä, onhan biisin nimikin jo Ton of Bricks, heh. Tummasävyinen aloitus kuvastaa hyvin jo koko albumin menoa, vaikka edustaakin albumin thrashimpaa laitaa. Kakkosbiisi Start the Fire on ehkä turhakin paljon “ihan ok perusbiisi”-osastoa, mutta Method to Your Madness maalailee jo melodisemmin ja omasta mielestäni paremmin.

Albumi pitää sisällään Metal Churchin tunnetuimman biisin. Watch the Children Pray menee pahaenteisyydessään jo voimaballadin puolelle ja oli myös bändin ensimmäinen videobiisi. Biisiä on moneen otteeseen sanottu koko levyn että bändin parhaimmaksi biisiksi, mutta minun korvissani se on kärsinyt inflaatiosta. Watch the Children Pray on albumin neljäs biisi, jonka jälkeen se kuuluisa notkahdus tulee. Albumin toinen puolisko ei onnistu säväyttämään yhtä hyvin, vaikka sielläkin on hetkensä. Itse lämpenen viimeisistä biiseistä eniten Line of Deathille, vaikka perinteistä thrashia edustaakin.

The Dark kasvatti Metal Churchin suosiota niinkin paljon, että se kierteli keikoilla Metallican kanssa. Suosiosta huolimatta tilanne bändin sisällä alkoi eskaloitua, jonka seurauksena The Dark jäi perustajakitaristi Kurdt Vanderhoofin ja vokalisti Dave Waynen viimeiseksi albumiksi bändin riveissä bändin uudelleenkasaamiseen asti vuonna 1998. The Dark tosin tuntuu olevan melko unohdettu tapaus tällä puolen Atlanttia. Asiaan saattaa vaikuttaa sekin, ettei Elektra ole julkaissut sitä virallisesti uudestaan missään vaiheessa, vaikka kovin harvinaiseksi levy ei ole missään vaiheessa jämähtänyt. The Darkia seuranneista levyistä minulla ei ole mitään käryä. Mitä nyt Watch the Children Pray on muodostunut Metal Churchin omaksi Paranoidiksi, jota soiteltiin keikoilla ja josta tehtiin jopa uusintanauhoitus A Light in the Dark –albumille (2006). Siinä versiossa ei ole kyse rahastuksesta tai vanhalla maineella ratsastamisesta, vaan edellisenä vuotena kuolleen David Waynen kunnioittamisesta.

Kohokohdat: Ton of Bricks, Watch the Children Pray, Line of Death


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs1/0/chambers/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Vastaa