Kim Phuc – Copsucker

kim_copKaikkihan tietävät sen valokuvan Vietnamin sodasta, jossa on alaston tyttö juoksemassa kameraa kohti tuli kirjaimellisesti hännän alla, kun tämän kotikylään on viskattu litrakaupalla napalmia? Kuinka moni tietää kyseisen tytön olleen/olevan nimeltään Phan Thị Kim Phúc? Kuinka moni tiesi Yhdysvaltojen Pittsburghissa toimineen bändin Kim Phucin olemassaolosta?

Kim Phuc oli mielestäni järkevä bändi, ainakin mitä tulee sen ainoaksi jääneeseen pitkäsoittoon “Copsucker” (2011) uskominen. Kim Phucin soundi pohjaa noise rockille, mutta taustalla on vähän post-punkimpi pohjavire. Jos mennään verrokkibändeihin, niin ulkomaanelävistä Shellac on lähellä, suomibändeistä taas Sokea Piste menee Kim Phucia lähimmäksi. Kim Phucin soundi oli periaatteessa luotaantyöntävä ja ilkeä, mutta kuitenkin samalla tavalla houkutteleva ja mukaansa tempaava kuin tässä mainituilla referenssibändeillä. Albumin sounditeknisellä puolella hommat toimivat, ja “Copsucker” on samanaikaisesti sekä väkivaltainen että miellyttävältä kuulostava äänite.

Kim Phuc sai “Copsuckerista” hyvinkin innostavan äänitteen, jonka raidoilta kuuluvat erinäiset tukahtuneisuuden ja ahdistuneisuuden tunteet. Albumin biisit toimivat vallan mainiosti yksitellenkin, mutta todelliset kyntensä ne saavat näytettyä vasta osana myrskyävää kokonaisuutta. Jos jotain tästä nyt pitää kritisoida, niin “Copsucker” tuntuu päättyvän turhan nopeasti. A-puolikin pääsee finaaliin juuri kun se vasta alkaa toimiakin täysillä. Tolkuton levy, jossa kuitenkin on joku tolkku.

Tämä bändihän terminoi jo oman olemassaolonsa, joten ei kannata elätellä että pääsisi kuulemaan tätä möykkää esimerkiksi livenä. Harmi. Levyä voi kuitenkin kuulostella täällä.

Kohokohdat: Equinox, Prostitute, Weird Skies, Wormwood Star

Vastaa